1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Muutoksista huolimatta olemme suurista kysymyksistä samaa mieltä

Yksilökeskeisyys on lisääntynyt, mutta silti suomalaiset ovat suurista kysymyksistä hyvin pitkälle samaa mieltä. Joissain asioissa muutos on jopa odotettua vähäisempi.

EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja toimitusjohtaja Nina Mikkonen.
Ylen arvotutkimus jakaa suomalaiset neljään luokkaan. Yle Uutisten tuottaja Juho Salminen valotti kysymyksen tuloksia Aamu-tv:ssä. Keskustelua jatkoivat EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja toimitusjohtaja Nina Mikkonen.

Vaikka Ylen kyselyssä suomalaiset jaetaan neljään eri luokkaan, niin suurista kysymyksistä meillä ollaan aika lailla samaa mieltä, muistuttaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

– Näissä ei näy kahtiajakautuneisuutta. Me olemme edelleen aika homogeeninen kansa, Haavisto huomautti Ylen aamu-tv:n vieraana.

Haaviston mukaan tämä johtuu muun muassa siitä, että meillä on aina poliittisessa kulttuurissa arvostettu yhteisen kannan löytymistä.

– Me emme ole mikään kansalaisuuksien tai kulttuurien sulatusuuni, eikä meillä ole maata repiviä suuria kriisejä. Tämä selittää sen, miksi suomalaiset ovat edelleen suurissa kysymyksissä aika lailla samaa mieltä.

Silti Haavisto löytää kyselyn takaa perinteisen jaon talousliberaalien ja sääntelyä tukevien välillä. Myös arvoliberaalien ja sosiaaliliberaalien ero näkyy. Esimerkkinä hän mainitsee susikysymyksen.

– Se peilaa perinteistä maaseutu-kaupunki -jakoa.

Toimitusjohtaja Niina Mikkonen taas huomautti, ettei jako tässäkään kyselyssä ollut kaikilta osin yksi yhteen -sopiva.

– Tässähän ei voi selitellä, kysymyksiin pitää vastata joo tai ei -tyyppisesti, Mikkonen pohti kysymyksen tuloksen syntymistä.