1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Satoja poliiseja epäillään korruptiosta Turkissa

Joulukuussa julkisuuteen noussut korruptioskandaali ravisuttaaTurkin hallintoa.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa noin 350 poliisia on vedetty pois tehtävistä lahjustutkimusten seurauksena, kertoo Turkin CNN-televisiokanava. Kyseessä on suurin poliisiin kohdistuva toimenpide sen jälkeen, kun julkisuuteen nousivat hallitukseen kohdistuvat korruptioepäilyt.

Lahjusten vastaanottamisesta syytettyjen joukossa on muun muassa talousrikoksia, salakuljettamista ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivien osastojen päälliköt.

Erotettujen poliisien tehtäviä hoitamaan on määrätty noin 250 henkilöä Ankaran ulkopuolelta. Turkkilaisen uutistoimisto Doganin mukaan tehtävistään erotetut poliisit on määrätty liikenteenvalvontaan tai työskentelemään Ankaran ulkopuolella sijaitseville poliisilaitoksille. Ankaran poliisi ei ole kommentoinut tapahtumia.

Satoja poliiseja on jo aikaisemmin erotettu tai sijoitettu uusiin tehtäviin korruptioepäilyjen vuoksi. Erotettujen joukossa on muun muassa Istanbulin poliisipäällikkö.

Kymmeniä pääministeri Recep Tayyip Erdoganin hallintoa lähellä olevia eliitin jäseniä on pidätetty ja asetettu syytteeseen rakennushankkeisiin ja kultakauppaan liittyvässä rikostutkinnassa. Tutkinta on myös johtanut ministerieroihin ja -vaihdoksiin.

Erdogan pitää korruptiotutkintaa hänen hallintoaan vastaan suunnattuna salaliittona. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa asuvan imaami Fethullah Gulenin uskonnollis-sosiaalinen Hizmet-liike on soluttautunut Turkin poliisiin ja oikeuslaitokseen.