Keuruun pioneerirykmentissä ei karjuta, pian se hiljenee kokonaan

Keuruun pioneerirykmentin viimeiset alokkaat heräsivät tänään rauhalliseen aamuun, ilman huutoa. Vaikka kyseessä on viimeinen saapumiserä, ei alokkaita odota erikoiskohtelu. Rykmentin lakkauttamistakin tunnelmoidaan vasta kesällä, kun se lähtee kokonaan Keuruulta pois.

Kotimaa
Pioneerirykmentti varuskunta Keuruu
Isto Janhunen / Yle

Keuruun pioneerirykmentin viimeisten alokkaiden armeija-aamu alkoi tänään puoli viideltä, puoli tuntia normaalia aiemmin. Aamutoimia ehdittiin harjoitella muutaman kerran, ennen kuin varusmiespäivä eteni aamupalalle asti. Aamu alkoi kuitenkin rauhallisesti, ilman huutoa.

– Täällä eivät desibelit nouse käytävällä. Kovaa ääntä käytetään vain silloin, kun etäisyys kasvaa ja ääntä ei muuten kuulu. Täällä ei kuulu ryhmänjohtajien karjuntaa, koska se on täysin tarpeetonta. Asiat tulee hoidettua ilmankin, everstiluutnantti Juha Helle sanoo.

Tavallinen palvelus

Alokkaiden ensimmäiset armeijapäivät täyttyvät rokotuksista, varusteiden hausta ja sotilaskäyttäytymisen opettelusta. Uusia alokkaita astui palvelukseen 267. Nykyiset alokkaat eivät saa erityskohtelua, vaikka varuskunta lakkautetaan vuoden vaihteessa.

– Asennoidumme työhön ihan samalla tavalla kuin muinakin vuosina. Lakkauttamiseen liittyvät asiat fiilistellään vasta kesäkuussa, kun lähdemme täältä aidosti pois. Nyt keskitymme siihen, että tämä saapumiserä saa mahdollisimman hyvää koulutusta, Helle kertoo.

Alokasajalla lakkauttaminen ei siis näy, mutta aliupseerikurssille päässeet siirtyvät joko Karjalan prikaatiin Kouvolaan tai Porin prikaatiin Säkylään.

Kunnossa ei merkittäviä muutoksia

Nykyisesti ikäluokasta noin 70 prosenttia suorittaa armeijan. Helle myöntää, että puheet pullamössösukupolvesta pitävät paikkansa, mutta vain osittain.

– Ne, jotka armeijan tulevat, ovat varsin hyvässä kunnossa. Varusmiesten kunnossa ei ole tapahtunut 20 vuoden aikana merkittävää muutosta, Helle arvioi.

Helteen mukaan varusmiesten sosiaaliset taidot ovat jopa parantuneet.

Nykynuoria kritisoidaan myös siitä, että he eivät voi elää ilman internetiä. Armeijassa netinkäytölle on kuitenkin selkeät pelisäännöt. Netissä ei saa olla palvelusaikana. Käytännössä internetissä ei saa olla 7–17 välisenä aikana.

– Peliriippuvuus on noussut myös täällä tapetille. Tulemme puhumaan siitä myös tuleville alokkaille, että he tunnistaisivat ongelman myös itse, Helle sanoo.