Hyppää sisältöön

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään

Vuosittain syöpään sairastuu vajaat 30 000 ihmistä, joista kaksi kolmasosaa paranee. Tällä hetkellä Suomessa elää reilut 240 000 ihmistä, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa sairastaneet syövän. Tulevaisuudessa määrä on yhä suurempi.

Suomessa elää reilut 240 000 ihmistä, jotka ovat jossain elämänsä vaiheessa sairastaneet syövän. Kuva: Yle

Vuonna 2011 Suomessa syöpään sairastui vajaat 30 000 ihmistä. Sairastumisvaara suurenee iän mukana. Vuonna 2020 syöpään arvioidaan sairastuvan jo noin 37 000 ihmistä. Vuonna 2025 uusia syöpätapauksia lasketaan olevan jo yli 40 000.

Vaikka yhä useampi sairastuu syöpään myös yhä suurempi osa on elossa syövän jälkeen. Diagnostiikka ja hoitomenetelmät kehittyvät. Myös syövän hoidon kustannukset ovat kaksinkertaistuneet viime kymmenen vuoden aikana ja kasvavat edelleen.

Hyväennusteisiin syöpiin sairastuneet selviävät yhä paremmin, huonoennusteisissa syövissä kehitys on hitaampaa. Hyväennusteisia syöpiä ovat mm. rintasyöpä, eturauhassyöpä, ihosyövät, kilpirauhasen syöpä ja Hodgkinin lymfooma.

Suomessa syövänhoidon tulokset ovat sekä eurooppalaisittain että maailmanlaajuisesti huippuluokkaa.

Syöpäpotilaiden viiden vuoden suhteellinen elossaololuku (%) Suomessa ja muualla Euroopassa. Kuva: Stina Tuominen / Yle.

Ajankohtainen kakkonen seuraa rintasyöpään sairastuneen Merja Meraston elämää sairauden kanssa lähetyksissään 7.1. ja 21.1.