Netistä tilatut geenitestit yleistyneet – lääkärit kaipaavat ohjeistusta

Suurin osa lääkäreistä on vakuuttunut siitä, että geenitestien käyttö osana lääkärien työtä tulee yleistymään. Lääkärit kaipaavatkin lisää koulutusta, ohjeita ja yhtenäisiä käytäntöjä geenitestien osalle.

tiede
Miehen kädestä otetaan verinäyte.
Tapio Termonen / Yle

Suomen terveydenhuollossa tehdään vuosittain noin 100 000 perimään kohdistuvaa tutkimusta. Tämän lisäksi monet ihmiset tilaavat itse geenitestejä internetin välityksellä. Sitran Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan jo puolet lääkäreistä on kohdannut potilaita, joilla on ollut valmiita geeni- tai testiriskituloksia mukana tullessaan vastaanotolle.

- Sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kaivattaisiiin nyt ohjeistuksia ja yhtenäisiä käytäntöjä geenitestien osalta, sanoo Sitran johtaja Antti Kivelä.

Tarvitaan kansallinen geenistrategia

Antti Kivelän mukaan geenitutkimus menee maailmalla vauhdilla eteenpäin. Sitrassa toivotaankin, että Suomeen laadittaisiin kansallinen geenistrategia vuoden sisällä. Toiveena on, että saataisiin pelisäännöt siitä, millä tavoilla kansalaisten geenitietoja säilytettäisiin ja miten tietoja voitaisiin jatkossa käyttää hyväksi.

- Geeniteknologia etenee tosi nopeasti. Siitä tulee hyvin pian yksi lääketieteen perustekijöistä. Viiden vuoden sisällä geenitutkimuksesta tulee yhtä yleistä kuin vaikkapa röntgentutkimuksista, arvioi Antti Kivelä.

- Esimerkiksi tulevaisuudessa lääkkeet tullaan määräämään potilaille täsmälääkkeinä niin, että ne sopivat juuri kyseiselle potilaalle, sanoo Sitran johtaja Antti Kivelä.

Kivelä toivoo, että lääkärien koulutuksessa genetiikka otettaisiin jatkossa paremmin huomioon.

Tällä hetkellä siellä perusopetuksessa on geenikoulutusta vain pari viikkoa, kyllä sen määrää pitäisi lisätä.

Antti Kivelä

- Tällä hetkellä perusopetuksessa on geenikoulutusta vain pari viikkoa. Kyllä sen määrää pitäisi lisätä, Antti Kivelä sanoo.

Yleislääkäri ei ole geenien asiantuntija

Myös Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on vakuuttunut siitä, että genetiikka osana lääkärien jokapäiväistä työtä tulee lisääntymään. Myös Pälven mukaan genetiikan ohjeistusta ja koulutusta tulisi jatkossa lisätä.

- Geeniteknologia on nopeasti kasvava ja laajeneva tieteen ja myös lääketieteen ala. Se tulee vaatimaan tulevaisuudessa jatkuvaa päivittämistä myös lääkärien koulutuksen osalta. Työnantajien pitää huolehtia siitä, että lääkärien ammattitaito on myös tämän osalta ajan tasalla, Heikki Pälve sanoo.

Heikki Pälven mukaan ei kuitenkaan voi olla niin, että jokainen lääkäri olisi genetiikan asiantuntija. Sen sijaan lääkäreiden pitäisi osata tulkita niitä geenitestien tuloksia, jotka hän on itse potilaalleen määrännyt.

- Mutta sitten maailmalla on vaikka kuinka paljon erilaisia geenitestejä, joita kuka tahansa voi tilata netin välityksellä. Ei voi olettaa, että jokainen yleislääkäri osaisi tulkita niitä kaikkia. Sitä varten ovat alan asiantuntijat, Heikki Pälve sanoo.