KHO hylkäsi valitukset – Tampereelle 4 suurta seurakuntaa

Tampereella kiistellyn seurakuntajaon valmistelut alkavat välittömästi. Jatkossa Tampereen seurakuntayhtymän muodostavat nykyisen 11:n sijasta neljä isoa seurakuntaa ja Tampereen ruotsalainen seurakunta.

Kotimaa
Lintu lentää kirkon katolla olevan ristin ohi.
Petri Aaltonen / Yle

Kirkkohallituksen täysistunto päätti jo tammikuussa 2012 hyväksyä Tampereen tuomiokapitulin aloitteen uudesta seurakuntajaosta, jonka mukaan Tampereen seurakuntayhtymään muodostettaisiin neljä suurta seurakuntaa.

Viides seurakunta olisi Tampereen ruotsalainen seurakunta. Seurakunta kuuluu ruotsinkieliseen Porvoon hiippakuntaan, eikä se voi liittyä yhteen Tampereen hiippakuntaan kuuluvien seurakuntien kanssa.

Seurakuntajaosta kaksi valitusta

Viisi seurakuntaa ja kaksi kirkkoherraa valittivat kirkkohallituksen päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset vuosi sitten.

Asiasta valitettiin edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valittajina olivat Hervannan, Härmälän, Messukylän, Teiskon ja Viinikan seurakuntaneuvostot sekä kirkkoherrat Jari Nurmi ja Juhani Räsänen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös saatiin tiistaina loppiaisen jälkeen.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan perusteita hallinto-oikeuden päätöksen kumoamiselle ei ollut, sillä kirkkohallituksen päätös ei syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Kirkkohallitus ei myöskään ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös ollut muutenkaan lainvastainen.

Kaksi seurakuntaa säilyy ennallaan

Nykyisistä seurakunnista Ruotsalainen seurakunta ja Harjun seurakunta säilyvät ennallaan.

Aitolahden, Messukylän ja Teiskon seurakunnat muodostavat uuden Messukylän seurakunnan.

Tampereen eteläisissä kaupunginosissa Hervannan, Härmälän ja Viinikan seurakunnat yhdistyvät uudeksi seurakunnaksi. Keskustan ympärille kootaan Tuomiokirkkoseurakunta, joka rakentuu nykyisistä Kalevan ja Pyynikin seurakunnista ja Tuomiokirkkoseurakunnasta.

Seurakuntien määrän vähentämisen taustalla ovat sekä toiminnalliset että taloudelliset tavoitteet, jotka liittyvät muun muassa verotulojen supistumiseen.

Uusi seurakuntarakenne astuu voimaan vuoden 2015 alusta, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Ajankohdasta päättää kirkkohallitus.

Jos rajat muuttuvat jo ensi vuoden alusta, syksyn seurakuntavaalit käydään uudella seurakuntajaon mukaisesti.