1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paavin kootut tempaukset: Yöllisiä retkiä valepuvussa, vankien jalkapesu, yllätyspuheluita nunnille

Viime maaliskuussa työnsä aloittanut paavi Franciscus on ehtinyt vajaan vuoden aikana yllättää uskovaiset ja maailman median monella tavalla. Paavin radikaalit puheet ja teot johtivat joulukuussa valintaan sekä Time-lehden että The Advocate -homolehden vuoden henkilöksi. Yle Uutiset teki koosteen paavin tempauksista.

Ulkomaat
Lammas paavin kaulalla
Epa / L'osservatore Romano

Viime vuoden maaliskuussa katolisen kirkon päämieheksi noussut paavi Franciscus on lyhyessä ajassa ehtinyt herättää sekä ihastusta, kummastusta että pahennusta paaville epätyypillisellä käytöksellä ja puheilla. Jo paavin, jonka siviilinimi on Jorge Mario Bergoglio, nimivalinta antoi vihjeen siitä, mitä on tulossa. Franciscuksen kaima Franciscus Assisilainen tunnettiin niin eläinten kuin köyhienkin auttajana.

Heti valintansa jälkeen paavi halusi palata konklaavin aikana käyttämäänsä hotelliin maksaakseen itse oman hotellilaskunsa. Lisäksi hän soitti itse lähikioskilleen Buenos Airesiin ilmoittaakseen, ettei enää tarvitse viikoittaista lehteään, koska joutuu muuttamaan Vatikaaniin. Kioskinpitäjällä oli suuria vaikeuksia uskoa, että soittaja todella oli tuore paavi, eikä kukaan pilailija.

Paaviksi tultuaan Franciscus painotti, että katolisen kirkon pitäisi olla köyhä ja sen pitäisi muistaa tehtävänsä köyhien palvelijana.

– Haluaisin kirkon olevan köyhä ja köyhiä varten, paavi sanoi toimittajille perustellessaan, miksi valitsi nimensä rauhaan, köyhyyteen ja vaatimattomuuteen liitetyn Franciscus Assisilaisen mukaan.

Merkkinä vaatimattomuudestaan Franciscus kieltäytyi paavin hulppeista asuintiloista ja majoittui Vatikaanin vaatimattomaan vierastaloon. Myös paavin pukeutuminen on edeltäjän kalliisiin merkkivaatteisiin verrattuna hyvin vaatimaton. Vatikaanin virkamiehiä paavi on neuvonut käyttämään limusiinien sijaan vaatimattomampia kulkuneuvoja. Itse hän kurvailee ympäri Vatikaania 20 vuotta vanhalla Renaultilla, jonka sai lahjoituksena italialaiselta papilta. Pappi ilmoitti lehtihaastattelussa olevansa valmis lahjoittamaan autonsa paaville, ja pian Franciscus jo soittikin lupauksen perään. Välillä Franciskus istahtaa Renaultin sijasta Ford Focuksen kyytiin.

Paavi Franciscus käyttää palomiehen kypärää tavatessaan kansaa Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa.
Paavi Franciscus käytti palomiehen kypärää tavatessaan kansaa Pyhän Pietarin aukiolla Vatikaanissa lokakuussa 2013.Claudio Peri / EPA

Paavi on arvostellut rahamaailmaa ja ryhtynyt taisteluun Vatikaanissa pesivää korruptiota vastaan. Paavin perustaman kansainvälisistä asiantuntijoista koostuvan komission on määrä uudistaa skandaaleissa ryvettyneen Vatikaanin taloudellinen ja hallinnollinen rakenne.

Pääsiäisperinteet heti uusiksi

Uusi paavi ei saanut maaliskuisen valintansa jälkeen aikaa sopeutua rauhassa tehtäväänsä, vaan näkyvät julkiset tehtävät alkoivat pääsiäisen vuoksi heti. Franciscus pani välittömästi vanhat pääsiäisperinteet rohkeasti uusiksi. Perinteisesti paavi on kiirastorstaina pessyt 12 papin jalat muistutuksena siitä, että Jeesus aikoinaan pesi opetuslapsiensa jalat. Uusi paavi meni kuitenkin mieluummin roomalaiseen Casal del Marmon -nuorisovankilaan, jossa hän pesi 12 nuorisovangin jalat. Vankien joukossa oli kaksi tyttöä, joista toinen on muslimi.

Seuraava perinteiden mylläys tapahtui pääsiäispäivänä, jolloin paavi on yleensä toivottanut hyvää pääsiäistä lukuisilla eri kielillä, muun muassa suomeksi. Franciscus jätti kielillä kikkailun sikseen, ja sanoi tervehdyksensä ainoastaan italiaksi. Tervehdysten sijasta paavi panosti rauhansanomaan. Hän korosti Lähi-idän rauhanponnistelujen tärkeyttä ja sanoi rukoilevansa rauhan puolesta. Israelin ja palestiinalaisten konflikti on paavin mukaan kestänytliian kauan. Hän toivoi rauhaa myös muihin maailman kriisipesäkkeisiin niin Irakissa, Syyriassa kuin Korean niemimaallakin. Saman rauhanviestin paavi toisti myös ensimmäisessä joulutervehdyksessään sekä uudenvuodentervehdyksessään.

Paavi Franciscus tervehtii siirtolaisia vieraillessaan Lampedusan saarella.
Paavi Franciscus tervehti siirtolaisia vieraillessaan Lampedusan saarella Italian etelärannikolla heinäkuussa 2013.Alessandra Tarantino / EPA

Roomalaisille paavilla oli uutenavuotena vielä oma erillinen viesti. Paavin mukaan kaupungin kauneuden ei pidä estää roomalaisia näkemästä kodittomien, siirtolaisten ja työttömien lisääntyvää määrää. Siirtolaisten hädän paavi nosti esille myös ensimmäisellä Rooman ulkopuolelle suuntautuneella virkamatkallaan. Lampedusan saarella paavi rukoili yhdessä siirtolaisten kanssa ja tuomitsi maailmanlaajuisen välinpitämättömyyden niiden siirtolaisten hätää kohtaan, jotka vaarantavat henkensä yrittäessään saada paremman elämän Euroopassa. Hän myös tuomitsi salakuljettajat, jotka käyttävät hyväkseen ihmisten köyhyyttä rikastuakseen näiden kuljettamisella.

Joulukuussa paavi muistutti myös Jeesuksen, Marian ja Joosefin olleen aikoinaan pakolaisia, kun nämä hakivat turvaa Egyptistä.

Syntymäpäiväkutsut asunnottomien seurassa

Joulukuista syntymäpäiväänsä paavi vietti ylellisten juhlien sijaan mieluummin asunnottomien kanssa. Syntymäpäiväaamiaiselle kutsutut kodittomat viettävät yönsä yleensä Pietarinkirkon aukiolla. Ensimmäisen paavivuotensa aikana Franciscus puuttui myös ruoan haaskaamiseen. Paavin mukaan ruuan heittäminen hukkaan on kuin varastaisi köyhien ja nälkäisten pöydästä.

– Kulutusmyönteisuus on tehnyt meistä tottuneita ruuanhaaskaajia ja olemme kykenemättömiä näkemään ruuan todellisen arvon, hän sanoi kesäkuussa.

Heinäkuussa paavi pistäytyi Brasilian-matkallaan riodejaneirolaiseen slummiin.

Jo kesällä paavi ojensi kättään homoille toteamalla, ettei hänellä ole mitään oikeutta tuomita homoja. Syyskuussa paavi jatkoi teemaa sanomalla haastattelussa, että katolisen kirkon olisi syytä päästä eroon pakkomielteestään tuomita abortti, ehkäisy ja homoseksuaalisuus. Hänen mukaansa homot ovat tunteneet itsensä sosiaalisesti haavoittuneiksi tuomitsevuuden takia, ja nyt olisi aika siirtyä muihin aiheisiin ja parantaa haavoja.

– Kuka minä olen tuomitsemaan homot? Jumala antoi meidät luodessaan vapauden. Ei ole mahdollista hengellisesti puuttua ihmisen elämään. Homoille on annettava armoa, Franciscus painotti heinäkuussa.

Paavi Franciscus siunaa lapsen vieraillessaan Varginhan favelassa Rio de Janeirossa.
Paavi Franciscus siunasi lapsen vieraillessaan Varginhan favelassa Rio de Janeirossa heinäkuussa 2013.Antonio Lacerda / EPA

Homojen lisäksi paavi on ojentanut kätensä myös esimerkiksi muslimeille, ateisteille ja kirkosta eronneille.

Paavin radikaalit puheet ja teot johtivat joulukuussa valintaan sekä Time-lehden että The Advocate -homolehden vuoden henkilöksi. Timen mukaan paavi Franciscuksesta on tullut yhdeksän kuukauden aikana uusi omantunnon ääni. Jo kesällä Italian Vanity Fair valitsi paavin vuoden mieheksi.

Nunnat hämmentyivät paavin puheluista

Uudenvuodenaattona paavi aiheutti säpinää espanjalaisen nunnaluostarissa soittamalla yllätyspuhelun nunnille. Nunnat olivat soiton tullessa rukoilemassa, eivätkä ehtineet vastata puheluun, joten paavi jätti nunnille viestin vastaajaan.

– Mitä ihmettä nunnat voivat puuhailla, kun eivät ehdi vastaamaan? Paavi Franciscus täällä. Halusin vain tervehtiä näin vuoden lopussa. Jumalan siunausta, paavi sanoi vastaajaviestissään.

Paavi on aiemminkin yllättänyt nunnia vastaavilla puheluilla. Napolissa mafian aiheuttamaa jäteongelmaa vastaan toimiva nunna yllättyi pahanpäiväisesti vastattuaan tuntemattomasta numerosta tulleeseen puheluun.

– Nyt sinä kyllä pilailet. En usko sinua, nunna Teresa muisteli sanoneensa soittajan esiteltyä itsensä paavi Franciscukseksi.

Puhelun paavilta sai myös italialaisnainen, joka kirjoitti petturiksi paljastuneen poikaystävänsä vaativan aborttia. Franciscus tuki naisen päätöstä synnyttää lapsi ja lupasi varmistaa, että naisen huoli vauvan jäämisestä ilman kastetta pappien asenteen vuoksi on aiheeton.

Joulukuussa julkisuuteen levisi väitteitä paavin erikoisista yöllisistä touhuista. Paavi Franciscuksen kerrottiin sonnustautuvan usein valepukuun ja pujahtavan Rooman yöhön. Huffington Post -nettilehden lähteen mukaan sveitsiläiskaartilaiset ovat vahvistaneet paavin tapaavan öisin kodittomia papiksi pukeutuneena. Kyseessä on vanha tapa, sillä Franciscus ruokaili salaa kodittomien kanssa jo arkkipiispana toimiessaan.

Vuoden 2014 paavi on aloittanut tavalla, joka osoittaa tempausten jatkuvan myös tänä vuonna. Loppiaisena paavi teki "jeesukset" ja poseerasi valokuvaajille karitsa harteillaan. Vuoden ensimmäisellä yleisöaudienssillaan Franciscus puolestaan poimi protokollan vastaisesti vanhan ystävänsä paavimobiilin kyytiin.

Paavin toiminta on saanut kansan vaeltamaan Vatikaanini. Franciscuksen enimmäisen paavivuoden aikana vastaanotoilla, messuissa ja muissa tapahtumissa on käynyt yli 6,6 miljoonaa ihmistä, eli yli kaksi kertaa niin paljon edeltäjä paavi Benedictus XVI ensimmäisenä virkavuotena.

Saamistaan kiitoksista huolimatta paavi ei pidä itseään täydellisenä ihmisenä. Syksyllä hän tunnusti olevansa niin suuri syntinen, että hänen on käytävä tunnustamassa syntinsä vähintään kahden viikon välein.

Lue seuraavaksi