1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

Nuori insinööri: "Työnhaku vaatii salapoliisin taitoja"

Syyskuun alussa Mikkelissä järjestettiin digitaalinen kaupunkiseikkailu, jonka ideana oli tutustuttaa nuoria työtarjontaan ja virastoihin. Kesäkuussa valmistunut it-insinööri Kari Kontunen voitti pelin, mutta hänen varsinainen tavoitteensa, pysyvä työpaikka, on edelleen löytämättä.

Nuori insinööri Kari Kontunen etsii kiivaasti töitä. Kuva: Maria Bonnor / Yle

Digitaalinen kaupunkiseikkailu toi Kontuselle New Yorkin matkan ja kahden kuukauden mittaisen harjoittelun mikkeliläisessä Observisissa, joka vastasi kaupunkiseikkailun toteutuksesta yhdessä OiOi Collectiven kanssa. Tällä hetkellä on Kontunen on kuitenkin "vapailla markkinoilla", kuten hän itse asian ilmaisee.

- It-alan insseille tilanne on haastava. Mikkelissä it-alan teollisuutta on aika pienesti, ja kotikaupungissani Lappeenrannassa tilanne on aika samanlainen. Käytännössä it-teollisuus on keskittynyt isoihin kaupunkeihin.

Työmarkkinajärjestö Akavan tilastojen mukaan ammattikorkeakoulusta valmistuneet insinöörit ovat Suomen suurin työttömien korkeakoulutettujen ryhmä. Syynä on etenkin it-alan yritysten alamäki. Kontusen mukaan uutta toivoa antaa kuitenkin peliteollisuus.

- Helsinkiin ja nykyään myös Tampereelle on rakentumassa peliteollisuutta. Jotkut ovat lupailleet, että Suomi olisi jatkossa paras paikka peliteollisuudelle, toivotaan näin.

Kontunen ei panisi pahakseen, vaikka pelisuunnittelusta urkenisi ura hänellekin.

Työnsaanti vaatii usein muuttoa

Kontunen valmistui it-insinööriksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta viime kesäkuussa. Moni hänen opiskelukavereistaan on jo lähtenyt työn perässä isompiin kaupunkeihin tai jatkaa opintojaan pidemmälle. Kontunenkin olisi valmis muuttamaan, jos töitä tarjoittaisiin toiselta paikkakunnalta.

Ulkomaille muuttaminenkaan ei tunnu nuoresta miehestä mahdottomalta. Opintoihin liittyvän syventävän harjoittelun Kontunen teki Malagan yliopistossa Espanjassa. 

- Jos töitä tarjottaisiin ulkomailta, niin mikäs siinä.

Tällä hetkellä Kontunen käyttää työnhakuun useita tunteja päivittäin. Aika kuluu työpaikkailmoitusten katselemiseen ja "näkymättömien" paikkojen löytämiseen.

- Otan selvää it-alan yrityksistä ja katson, että missä olisin hyödyllinen. 

Kova kilpailu vaatii erottautumista

Koska it-insinöörejä on markkinoilla enemmän kuin työpaikkoja, niin kilpailu on kovaa ja työtä saadakseen on erottauduttava joukosta. Kontunen toivoo, että kaupunkiseikkailusta olisi apua tässäkin.

- Toivottavasti ainakin Mikkelin alueella ainakin joillakin ihmisillä on jäänyt kaupunkiseikkailun myötä nimi ja naama mieleen.

Nykyään työnantajia kiinnostaa myös hakijan aktiivisuus sosiaalisen median verkostoissa.

- Nykypäivänä etenkin it-alalla sosiaalisen median profiili on tärkeä. Pitää olla Twitterissä, Facebookissa ja etenkin LinkedInnissä, summaa Kontunen.