Suomeen hoitajaksi tullut Francis odottaa jo mämmiä

Attendo paikkaa terveysalan uhkaavaa työvoimapulaa rekrytoimalla ulkomaalaisia työntekijöitä. Kotkalaisessa hoivakodissa aloitti tiistaina neljä hoitajaa Filippiineiltä. Francis Guanzon sanoo toistaiseksi viihtyneensä hyvin. Vesijohtovesi on tehnyt vaikutuksen, ruoassa saisi puolestaan olla enemmän makua.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Hoiva-alan yritys Attendo paikkaa terveysalan uhkaavaa työvoimapulaa rekrytoimalla ulkomaalaisia työntekijöitä. Esimerkiksi yhtiön Kotkan ja Haminan hoiva- ja palvelukodeissa aloitti tiistaina yhteensä kuusi filippiiniläistä hoitajaa. Kaikkiaan Attendo on palkannut 39 filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoiva- ja palvelukoteihinsa.

Suomeen paremman tulevaisuuden toivossa

Filippiineiltä saapui myös Francis Guanzon, joka aloitti työskentelyn Attendon Hovinsaaren hoivakodissa. Syy Suomeen tuloon oli hänen mukaansa yksinkertaisesti paremman tulevaisuuden etsiminen. Francis tuli maahan yksin, perhe jäi Filippiineille. Mies työskenteli sairaanhoitajana myös kotimaassaan, mutta parempi palkka ajoi hänet pohjoiseen.

– Elämä Filippiineillä oli vaikeaa. Kuukausipalkka oli noin 100 euroa kuukaudessa. Valitsin Suomen, se on paras maa, Guanzon sanoo.

Toistaiseksi Suomen pimeä talvi ei ole Francista haitannut. Pimeyden kanssa joutuu tekemisiin lähinnä työmatkoilla, jotka kestävät kymmenisen minuuttia suuntaansa.

– Lunta en kaipaa, koska se on todella kylmää, Francis toteaa.

Asunnoksi Guanzonille järjestyi rivitaloasunto Karhuvuoresta. Asumisen suhteen erityisen vaikutuksen on tehnyt veden laatu ja se, että hanasta saa sekä kylmää että kuumaa vettä.

Suomalaisen ruoan suhteen hän on kriittisempi, filippiiniläiseen makuun paikalliset sapuskat tuntuvat usein mauttomilta. Francis haluaa kuitenkin maistella edelleen paikallisia erikoisuuksia eikä häntä ainakaan rohkeuden puutteesta voi syyttää.

– Ruoka on kuitenkin hyvää. Haluan yrittää mämmin syömistä, sanoo Francis.

Kieliopintoja kahdeksan kuukautta

Kaikilla Suomeen tulleilla filippiiniläisillä on takanaan neljän vuoden mittainen sairaanhoitajakoulutus sekä kahdeksan kuukauden perehdytysjakso, jonka aikana on opiskeltu suomen kieltä ja tutustuttu suomalaiseen hoitokulttuuriin.

Attendon Hovinsaaren hoivakodin I-talon vastaava hoitaja Satu Sigg sanoo, että filippiiniläiset hoitajat tulevat tekemään aluksi aamuvuoroja. Heille on määrätty omat vastuuhoitajat, jotka vastaavat työhön perehdyttämisestä.

I-talossa on työskentelee jo ennestään kaksi burmalaista hoitajaa, jotka on otettu asukkaiden keskuudessa hyvin vastaan.

– Vanhukset pitävät heistä erityisesti. He ovat ahkeria ja positiivisia. Ensivaikutelman perusteella samaa voi sanoa myös Winstonista ja Jamesista, jotka tulevat meille töihin, sanoo Satu Sigg.