Lumenpuute rassaa suksitehdasta

Peltosen suksitehdas Heinolassa on joutunut väliaikaisesti vähentämään tuotantoaan ja lomauttamaan henkilöstöään. Yhtiössä ei kuitenkaan vielä hätäännytä, sillä vasta lähiviikot ovat tärkeintä myyntisesonkia.

Kotimaa
Peltosen suksitehdas 7.1.2014
Juha-Petri Koponen / Yle

Peltosen tehtaalla Heinolassa on ollut hiljainen alkutalvi. Tämän kauden sukset on toimitettu kauppoihin jo elokuussa, vuoden vaihteessa tehtaalla pitäisi valmistua täydennyksiä tilauksiin. Lumeton talvi on kuitenkin hiljentänyt suksikaupan. Peltonen Skin toimitusjohtaja Saku Kulmala on kuitenkin vielä luottavainen tähän talveen.

- Suksikauppa voi lähteä todella nopeasti käyntiin, kunhan vain lunta saadaan. Edellisvuoteen nähden olemme myöhässä, mutta emme liian myöhässä.

Mikäli urheilukaupoille jää tavaraa varastoon, joudutaan ensi vuoden tuotantomääriä pienentämään, Kulmala sanoo. Jos alkuvuoden kauppa ei vedä, kesän ja syksyn aikana saatetaan joutua viettämään joitakin seisokkiviikkoja.

- Joitakin satunnaisia lomautuksia on jo jouduttu pitämään. Tulevat pari kolme viikkoa ratkaisevat, miltä talvi näyttää, tuotantopäällikkö Jarmo Pilli sanoo.

Ideoita huipuilta

Ensi kauden mallisto esitellään kuun lopussa Saksassa. Muutamia uutuuksiakin on tiedossa, Kulmala lupailee.

- Suksikaupassa ollaan koko ajan kahdeksan kuukautta edellä. Tammikuun viimeisellä viikolla Munchenissä pidetään messut, missä mallisto esitellään. Sitten kerätään tilaukset.

Suksitehtaat sponsoroivat kilpahiihtäjiä. Sponsoroinnin yksi tarkoitus on saada huipuilta vinkkejä uusien suksien kehittämiseen. Pillin mukaan ideoita testataan jatkuvasti.

- Tehdään pareja, vaihdetaan materiaaleja ja testataan erilaisia profiileja. Otetaan kilpahiihtäjiltä palaute ja tuodaan ne tuotantoon.

Heinolan tehtaalla valmistetaan vuosittain 40 000-60 000 suksiparia. Ensi kauden malliston valmistus alkaa heti alkuvuodesta.

- Ensi viikon alusta kaikki tulevat töihin ja alamme valmistautumaan seuraavaan kauteen. Tehdään ensin ensi syksyn välineet, ja katsotaan sitten markkinatilannetta, tuotantopäällikkö Pilli sanoo.