1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pösö, Sitikka ja Rellu - ranskalaista pelticharmia ja peltiharmia

Monissa klassisissa ranskalaisissa autoissa yhdistyy ennakkoluuloton tekniikka rohkeaan muotoiluun. Oulun Automuseossa on vappuun asti nähtävillä ranskalaisia autohelmiä.

Kotimaan uutiset
Erkki Knuutila esittelee rättisitikkaa
Erkki Knuutila esittelee ranskalaisia kaunottaria.

Oulun Seudun Mobilistien jäsenillä on lähes 1 500 erilaista ajoneuvoa. Ranskalaisautoista löytyy yleisimpiä malleja, mutta yksi malli on harvinainen: Tipparellu eli Renault 4. Se oli aikoinaan myydyin ranskalainen auto, mutta harrastajien keskuudessa nykyään harvinaisempi.

– Olisikohan kolme kappaletta, laskee Oulun Mobilistien puheenjohtaja Erkki Knuutila jäsenten Tipparelluja.

Kerholaisista harvemmalla lienee muistoja ranskalaisesta V8-moottorisesta luksusautosta Simca Beauliausta. Oululaistunutta autoa on aikoinaan käytetty edustusautona.

Piispan kirottu Pösö

Peugeot 404 ei ollut mikään pikkuauto aikoinaan. Niinpä sitä käytettiin taksina, saattoipa joku kelmi istua poliisipösönkin takapenkillä.

Rättäri on niin yksinkertainen auto että ei sitä voi kerta kaikkiaan hylätä

Erkki Knuutila

Oulun automuseossa eläköityvällä Peugeotilla on mielenkiintoinen historia.

Auto tilattiin aikoinaan Kirkkohallitukselle, sijoituspaikaksi Oulun kapituli. Auto tuli piispa Hannes Leinosen käyttöön. Autolla ajettiin vain yksi kirkollinen matka Siikajoen suuntaan. Kuljettajana toiminut asessori ajoi matkalla auton ojaan.

– Piispa sai kammon istua tässä autossa. Pösö sai seistä vuoden tuomiokapitulin tallissa, kertoo Knuutila auton mielenkiintoista historiaa.

Peugeot myytiin pankinjohtaja Erkki Haapasalolle ja sen jälkeen mobilistiharrastajalle. 1970-luvulla valmistunut auto on nyt vasta kolmannella omistajalla.

Pelticharmia ja peltiharmia

Osa automalleista kiinnostaa harrastajia, osa ei. Miksi, se on harrastajallekin osittain arvoitus. Monet merkit ovat kadonneet lähes tyystin, herkästi ruostuvat autot ensimmäisinä. Osa autoista säilyy iäti.

- Rättäri on niin yksinkertainen auto, että ei sitä voi kerta kaikkiaan hylätä, tunnustaa Erkki Knuutila, brittiautojen ystävä.

Oulun Automuseo on avoinna maanantaista lauantaihin kello 9–16. Näyttelytila on lämmittämätön.

Lue seuraavaksi