Lappeenrannassa tarvitaan maaperän puhdistuksiin satoja tuhansia euroja

Lappeenrannassa on useita alueita, joille haluttaisiin mm. kaavoittaa asutusta, mutta se vaatisi maaperän perusteellista puhdistamista. Puhdistamiseen tarvittaisiin satoja tuhansia euroja rahaa.

Lappeenranta
Kaivureita vesihuoltoverkoston työmaalla.
Yle

Lappeenrannan kaupungilla kuluu tulevina vuosina useita satoja tuhansia euroja maaperän puhdistuksiin. Kaupungin alueella on useita kohteita, joissa maaperä on puhdistettava siellä aikaisemmin olleen toiminnan, esimerkiksi huoltoaseman, aiheuttaman saastumisen vuoksi.

Tällaisia kohteita ovat mm. Ojala-Tuomela, Tarviketien vanha varastoalue, Skinnarilan vanha kaatopaikka ja Leirissä junaradan varsi. Kiireisimpiä puhdistettavia kohteita ovat ne alueet, jonne suunnitellaan uutta asuntorakentamista.

Esimerkiksi Ojala-Tuomela alueen puhdistamisen arvioidaan maksavan noin 250 000 euroa. Leirissä Laptuotteen ja junaradan välisen alueen puhdistamiseen arvioidaan menevän jopa 500 000 euroa.

Kaupungingeodeetti Kari Hartikaisen mukaan puhdistuskustannuksia on vaikea arvioida tarkasti etukäteen, koska eteen voi tulla yllätyksiä.

Tekninen toimi on listannut kaikkiaan kymmenkunta paikkaa, joissa on tarvetta maaperän puhdistukseen. Uusia kohteita tulee Hartikaisen mukaan koko ajan lisää.

Alueiden puhdistus voi taloudellisesta tilanteesta johtuen kuitenkin siirtyä vuosienkin päähän.