Maahanmuuttajat saavat muuttotappion pysymään kohtuulukemissa

Tasainen maahanmuuttovirta alkaa tilastojen valossa näkyä myönteisenä ilmiönä. Varsinkin Kainuussa maahanmuuttajat paikkaavat alueen erittäin negatiivisia muuttoliikkeen lukemia.

maahanmuuttajat
Passi
Yle

Ulkomaalaisia Kainuun väestöstä on nyt parisen prosenttia. Heistä suurin osa on venäläisiä. Kainuuseen maahanmuuttajat tulevat yleensä opiskelun, työn tai perhesyiden vuoksi, kertoo maakuntajohtaja Pentti Malinen.

- Viime vuodelta muuttotappiomme oli noin 600 asukasta. Ilman maahanmuuttoa muuttotappio olisi huomattavasti isompi. Maahanmuutto oli plussalla 250 ihmisen verran.

Muuttoliike vanhentaa Malisen mukaan Kainuun ikärakennetta, kun taas maahanmuutossa asia on päinvastoin.

-Yleensä he ovat pääasiassa nuoria työikäisiä ja sellaista väestöä, joka perheellistyy ja tekee lapsia.

Lähivuosien ennusteissa Kainuun asukasluku hiipuu alle 80 000 asukkaan. Mitään nopeaa korjausliikettä ei ole, myöntää maakuntajohtaja Malinen.

- Kun keväällä maakuntaohjelmatyössä asetetaan tavoitteita, pyrimme huomattavasti parempaan väestökehitykseen kuin Tilastokeskuksen ennusteet ovat. Ikärakenne on tärkein, että saataisiin nuorta työikäistä väestöä tänne. Työpaikathan ne paljon ratkaisee, sillä työ on ulkomaalaistenkin kannalta se avaintekijä. Kotoutuminen ja molemminpuolinen hyöty tulee siitä, että ihmisellä on työtä ja toimeentuloa.

Yrittäjyyteen uusia näkemyksiä

Puolangalla palkittiin vuoden yrittäjänä maahanmuuttajataustainen yrittäjä. Tämä kertoo siitä, että hekin menestyvät yrittäjinä Kainuussa, sanoo Kajaanin yrittäjien puheenjohtaja Miariikka Tervonen.

- Kainuussa on ollut maahanmuuttajia sen verran pitkään, että tämä on totuttu tilanne. Yrittäjäkunnassa toivotaan, että maahanmuuttajayrittäjät tulisivat meille jäseneksi. Se on loistava tapa verkostoitua muihin yrittäjiin. Lisäksi jäsenenä saa tietoa yrittäjyydestä ja Suomen käytännöistä.

Kajaanin yrittäjäyhdistyksen jäsenenä on parisenkymmentä maahanmuuttajataustaista yrittäjää.