Ennen vanhaan kuri pysyi koulussa pitämättäkin

Kokkolalainen Irma Isoherranen on tarkastellut koulumaailmaa monesta roolista: ensin oppilaana, sitten 40 vuotta opettajana ja jo yli 40 vuoden ajan eläkkeeltä. Hän näkee kurinpidon määrässä suuren muutoksen. Aiemmin erityistä "pitoa" ei tarvittu, mutta nyt Isoherranen pelkää opettajien väsyvän ammattiinsa, josta erilaisen häiriköinnin hoitaminen on tehnyt raskasta.

ilmiöt
Tyhjä pulpetti
Martti Juntunen / YLE

Kun Irma Isoherranen valmistui vuonna 1944, hän sai ensimmäisen paikkansa Ylistarosta. Luokassa oli nelisenkymmentä oppilasta. Kolmos–nelosille piti järjestää töitä sillä aikaa, kun opettaja opetti viitos–kuutosia.

– Olihan se jotenkin hankalaa, muistelee nyt 94-vuotias Isoherranen.

Sen sijaan kurinpidon hän arvioi olleen tuolloin helpompaa.

– Kun kuuntelee nykyajan opettajien juttuja, niin olihan se aivan toista. Vanhemmat olivat opettajien kanssa samaa mieltä ja naapurit olivat opettajia siinä kuin itsekin. He pitivät kuria ja järjestystä ulkona.

Erityistä kurinpitoa ei tarvittu

Valtaosan työurastaan Irma Isoherranen teki Kokkolassa useassa eri koulussa. Vuosikymmenten aikana hän ehti nähdä monenlaista oppilasta: aktiivista ja laiskaa, etupäässä kuitenkin yritteliäitä. Kurinpitoon riitti seisomaan käskeminen tai nurkkaanlaitto – jos nyt ylipäänsä jotain piti keksiä.

Vanhemmat olivat opettajien kanssa samaa mieltä ja naapurit olivat opettajia siinä kuin itsekin.

Irma Isoherranen, 94 vuotta

– Ei siinä tarvittu erikoisesti mitään kurinpitoa. Ne olivat kilttejä kun tulivat eivätkä oppineet pahoja tapoja. Olihan siellä tietysti joskus joukossa sellaisia, jotka olivat häiriintyneitä.

Yksi oppilas Isoherrasen luokalta siirrettiin kasvatuslaitokseen.

– Hän oli aivan sietämätön. Pisteli neuloilla toisia ja häiriköi. Mutta se oli kuitenkin harvinaista.

Isoherranen on yli 40 eläkevuotensa aikana seurannut koulumaailman asioita ja entisten oppilaidensa elämää. Lastenlasten ja lastenlastenlasten koulujen kautta hän on kuullut ongelman yleisyydestä; häiriköintiä on kaikkialla, maaseudullakin. Opettajien jaksaminen huolestuttaa.

– Kyllä siihen joku järjestys pitäisi saada. Eivät opettajat viihdy opettajina, jos se on tuommoista kurinpitoa.

Pisa-tulokset eivät huonot vieläkään

Myös Pisa-tulosten notkahduksen entinen opettaja on pannut merkille. Viisastenkiveä selittäjäksi ei löydy:

Ei opettajapolvi varmasti ole huonontunut ollenkaan, mutta onko sitten niin, etteivät oppilaat ole olleet niin kiinnostuneita?

Irma Isoherranen, 94 vuotta

– Se on hämmästyttävää - mikä sen aiheuttaa? Ei opettajapolvi varmasti ole huonontunut ollenkaan, mutta onko sitten niin, etteivät oppilaat ole olleet niin kiinnostuneita?

Irma Isoherranen muistuttaa myös, ettei Suomen sijoitus (12.) ole huono vieläkään. Varsinkin kun Ruotsi jäi jälkeen (sijoitus 38).

– Kyllähän se siihen nähden on erittäin hyvä edelleen.