Vanhasta veturikorjaamon hallista tuli valoisa kirjasto

Pirkanmaalla avattiin uusi kirjasto Kangasalan Vatialaan. VR:n vanha veturikorjaamo muuntui noin vuodessa kauniiksi ja esteettömäksi kirjastoksi.

Kotimaa
Vatialan kirjasto
Mari Vesanummi / Yle

Vatialan kirjaston parin vuoden evakkomatka päättyi, kun upouuden kirjaston ovet avattiin vanhalla veturikorjaamolla. Asiakkaita oli jo jonoksi asti, kun avaamisaika lähestyi.

– Tätä olen toivonut kyllä monta vuotta. Tämä on kaunis rakennus ja sijainti on hyvä. Tämä on lähellä kaikkea, iloitsee Eeva Salminen.

Salminenkin saapui avajaisiin, vaikkei enää ihan nurkilla asukaan. Kirjastonjohtaja Raija Stenman herkistyi, kun ovet aukenivat uusissa tiloissa.

– Entisiä asiakkaita tuli heti ensimmäisenä katsomaan uutta kirjastoa, kyllä siinä tuli herkkä olo, Stenman sanoo.

Taantuma ei ole purrut Pirkanmaalla kirjastoihin pahasti

Pirkanmaalla kirjastot ovat pitäneet suhteellisen hyvin pintansa myös talouden taantumassa. Ylöjärvi sai uuden kirjastoauton viime vuonna, vaikka toisaalta Urjalan ja Punkalaitumen yhteinen kirjastoauto ajelee nyt viimeisiä kilometrejään.

Viime kesänä lakkautettiin Lamminpään kirjasto Tampereella, mutta uusi kirjasto nousee Lielahti-keskukseen.Kylmäkoskella kirjasto sulkee ovensa toukokuussa, mutta jatkoa suunnitellaan vielä terveyskeskuksen yhteyteen.

Entisiä asiakkaita tuli heti ensimmäisenä katsomaan uutta kirjastoa, kyllä siinä tuli herkkä olo.

Raija Stenman

Uusia pääkirjastoja on tullut 2010-luvulla myös Pirkkalaan ja Kangasalle. Kangasalan Vatialan lähikirjasto henkii valoa ja avaruutta, ja rakennuksen historia tehdasympäristönä on innoittanut myös sisustussuunnitelmaa. Pieniä veturikorjaamoon viittaavia yksityiskohtia löytyy useastakin paikasta.

Tiloiltaan runsaan 600 neliömetrin laajuinen kirjasto toimii kahdessa kerroksessa.

– Aika luontevasti aineisto meni kahteen kerrokseen. Nyt mietityttää kahdessa kerroksessa toimiminen, mutta eiköhän se onnistu. Yläkertaan on laitettu lehtien lukusali ja tietokirjallisuutta, joten se on sellainen hiljaisen työskentelyn paikka.

Hallin toiseen siipeen on laitettu nuorisotilat, kun aiemmin ne olivat kirjaston suorassa yhteydessä. Kirjastonjohtaja on luonnollisesti iloinen selvästä erosta.

– Nyt pystymme järjestämään toimintaa sillä lailla kuin haluamme, eikä rajoiteta kummankaan osapuolen toimintaa, Raija Stenman sanoo.