Paikallisnostalgia ja tragikomedia vetosivat Lapin teatteriyleisöön

Katsojat löysivät takaisin Rovaniemen teatteriin. Väistötiloissa toimivaan teatteriin parhaiten houkuttelivat ennen kaikkea musiikkinäytelmä Kulma sekä Mielensäpahoittaja ja poika sekä Karhukirjeitä Karhumäestä. Nostalginen nuorison kokoontumispaikasta kertova Kulma keräsi eniten yleisöä, kaikkiaan 4400 katsojaa.

Kotimaa
Vesa-Matti Komonen
Mielensäpahoittaja (Vesa-Matti Komonen). Jouni Porsanger

Vuodesta 2011 lähtien Lappia-talosta evakossa ollut Rovaniemen teatteri on kärsinyt katsojakadosta muutosta lähtien. Vuosi 2012 oli pohjanoteeraus jolloin omien näytösten katsojamäärä jäi jopa alle 18000. Viime vuoden keväällä suunta muuttui ja syksyn esityksien myötä vuoden katsojamäärä kasvoi kolmanneksella eli lähes kuudella tuhannella.

Teatterinjohtajan Juha Vuorisen mukaan Rovaniemen teatterin kaikki näytelmät pyörivät hyvällä täyttöasteella. Syksyn esityksien osalta kaikissa esityksissä oli täyttöaste yli 90 prosenttia.

- Se kertoo siitä, että meidän jokainen näytelmä on kiinnostanut yleisöä. Me on tehty hyviä valintoja ja myös yleisö ylipäänsä on löytänyt näihin meidän väistötiloihin.

Paikallisnostalgia veti eniten katsojia

Syksyn ensi-illoista katsojiin vetosi parhaiten nuorten kohtaamispaikasta kertonut nostalginen Kulma. Myös kiertuenäytelmät Mielensäpahoittaja ja poika sekä Karhukirjeitä Karhumäestä ovat olleet menestyksiä.

- No Kulma on paikallisaihe, paikallishistoriasta kertova ja musiikkinäytelmä, jotka yleensä vetää paremmin yleisöä. Mielensäpahoittaja ja poika on sitten ympäri maan ollut suosittu näytelmä. Meillä erityisesti maakunnassa sen on tehnyt ennätyslukuja useilla näyttämöillä ja tietysti ollut koko ajan loppuunmyyty meidän kotinäyttämöllä.

Mielensäpahoittaja ja poika on Tuomas Kyrön teksteihin perustuva tragikomedia. Mielensäpahoittajan lisäksi myös Karhukirjeitä Karhumäeltä -näytökset oli loppuunmyyty ensi-illasta lähtien. Kulman viimeinen esitys oli 4.tammikuuta, mutta muut syksyn ensi-iltanäytelmät jatkavat ohjelmistossa edelleen.

Tilat ja paikka asettaneet haasteita

Omat haasteensa ovat asettaneet myös evakkotilojen pienemmät lavat ja katsomot. Se ei kuitenkaan teatterinjohtaja Juha Vuorisen mukaan ole ollut pelkästään huono asia.

-Se on toisaalta myös niin kuin hedelmällinen lähtökohta että ei ole sitä suuren näyttämön painetta. Me voidaan tehdä vähän erilaisia ja vähän pienemmällä riskillä. Jos katsomot ei ihan täyty, niin se ei ole ihan niin katastrofaalista ja ehkä se on yleisöllekin miellyttävämpää, että katsomot ovat kutakuinkin täysiä. Se kertoo semmoisesta hyvästä tunnelmasta kaikkinensa.

Katsojilta on vaadittu myös kärsivällisyyttä kun syksyn aikana teatterin naapuritontille aloitettu kerrostalotyömaa on vienyt parkkitiloja sekä katkaissut kulkuyhteydet teatterin tiloihin etelän suunnasta täysin.

- Kiertoteitä on pitänyt käyttää, mutta kun yleisöllä on ollut haluja päästä katsomaan meidän näytöksiä, niin kyllä etsivä näköjään löytää perille, heittää teatterinjohtaja Juha Vuorinen naurahtaen.