1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettivideo huostaanotosta nosti kohun - Oulussa tilannetta seurataan tiiviisti

Viikonloppuna nettiin ladattu video kahden vastustelevan lapsen huostaanotosta on herättänyt laajaa kohua. Oulun sosiaalijohtajan mielestä julkinen video ei ole oikea tapa ajaa lasten etua.

Viikonloppuna nettiin ladattu video kahden alle kymmenvuotiaan lapsen huostaanotosta on karua nähtävää. Video on kerännyt suuren määrän katsojia ja keskustelu on ollut kärjekästä. Oulun sosiaalitoimessa on seurattu kohua hämmentyneinä.

- Aika ikävää on, että tällaisia asioita lähdetään sosiaalisessa mediassa käymään lävitse. Kuitenkin vanhemmilla on mahdollisuus ja oikeus kaikissa lastensuojeluun liittyvissä asioissa tulla eri kohdissa prosessia kuulluksi. Täytyy myös muistuttaa, että huostaanottopäätöksistä, jota vanhempi tai 12 vuotta täyttänyt tai vanhempi lapsi vastustaa, päätöksen tekevät hallinto-oikeudet, eivät kunnat, sosiaalijohtaja Sirkka-Liisa Olli toteaa.

Hän muistuttaa, että päätöksiä huostaanotoista ei tehdä mielivaltaisesti ja uusi lastensuojelulaki on hänen mukaansa lisännyt läpinäkyvyyttä.

- Silloin kun ollaan oikeusvaiheessa, hallinto-oikeus tutkii hyvin tarkkaan nämä asiat ja käyttää asiantuntijalausuntoja ennen kuin tekee päätökset. Sen jälkeen kun päätöksiä on tehty, esimerkiksi huostaanotto ja sijaishuollon järjestäminen, on kunnan viranomaisten velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin.

Vastaavanlaisia tilanteita aniharvoin

Ymmärrän, että tämä on asiana sellainen, että se kiinnostaa, mutta yksittäistä asiaa meiltä ei kukaan voi lähteä kommentoimaan.

Sirkka-Liisa Olli

Sosiaalijohtaja Sirkka-Liisa Olli on itsekin nähnyt videon. Hän pohtii sen nähtyään lapsen etua.

- Olen katsonut videon ja kyllähän se hurjalta näyttää. Eihän kukaan sellaista tahdo. Senpä vuoksi kaikkien osapuolten pitäisi miettiä lapsen etua.

- Aikuisilla on paljon muutoksenhakukeinoja, jos päätökset ovat sellaisia, että niihin ei olla tyytyväisiä. Mieluummin käyttää niitä, kuin lähtee käyttämään tämäntyyppistä mediaa. Se ei ainakaan ole lasten edun mukainen toimintamalli.

Oulussa lastensuojelun piirissä on sosiaalijohtaja Sirkka-Liisa Ollin mukaan noin 2500 lasta. Vastaavanlaisiin tilanteisiin ajaudutaan hyvin harvoin.

- Nämä ovat täysin yksittäisiä. Huostaanotto prosessina on hyvin pitkä ja merkittävä osa tapahtuu vanhempien suostumuksella. On kaikkien etu, että kaikissa tilanteissa lapsella säilyy yhteys biologiseen sukuun, mutta aina se ei ole haasteetonta.

Sosiaaliseen mediaan täytyy sopeutua

Nettiin ladattu video saa sosiaalijohtaja Sirkka-Liisa Ollin pohtimaan tilannetta laajemminkin.

- Onkohan kysymys siitä, että ihmiset haluavat jakaa kaiken elämänsä julkisessa mediassa? Sosiaalinen media on tullut myös tälle rintamalle ja siihen täytyy vain sopeutua. Meidän täytyy nyt miettiä, mitä se tarkoittaa arjen työssä.

Olli muistuttaa, että netissä olevien sisältöjen taustoja ei voi tietää.

- Sosiaalisessa mediassa on helppo kommentoida, koska taustoja ei tiedetä. Asiat ehkä saadaan näyttämäänkin vähän toisenlaiselta, mikä se todellisuus on.  Lastensuojelu ei voi lähteä yksittäisiä asioita kommentoimaan millään tasolla. Yleisellä tasolla olemme kyllä halukkaita tätä keskustelua käymään.

Kaupunki seuraa kirjoittelua

Ollin mielestä videopalveluun ladattu video ei ole oikea tapaa ajaa lasten asiaa. Videolla olevat henkilöt ovat tunnistettavissa.

- Kyllä meidän viranomaistoiminnassakin täytyy lähteä siitä, että kameraa ei pidä pelätä. Toiminnan täytyy olla avointa ja jos joku sitä kuvaa, niin kuvaus täytyy kestää, Sirkka-Liisa Olli toteaa.

Netissä asian ympärillä käyty kirjoittelu on ollut hyvin räväkkää. Kaupunki seuraa tilannetta nyt hyvin tiiviisti, Olli linjaa.

- Oulun kaupunki tulee seuraamaan hyvin tarkasti sitä kirjoittelua, mitä yksittäisten työntekijöiden nimillä tai tiedoilla käydään ja tekee sen pohjalta omat johtopäätökset ja toimenpiteensä. Kannamme tässä tilanteessa ennen kaikkea vastuuta työntekijöistämme. Herjaavia kirjoituksia ei jätetä huomioimatta.

- Ymmärrän, että tämä on asiana sellainen, että se kiinnostaa, mutta yksittäistä asiaa meiltä ei kukaan voi lähteä kommentoimaan.