1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tanskalaislaiva aloitti Syyrian kemiallisten aseiden kuljetukset - suomalaiset estävät vaaratilanteet

Syyrian kemialliset aseet pyritään kuljettamaan maasta helmikuun 5. päivään mennessä. Paikalla olevat suomalaiset puuttuvat asiaan, jos kuljetuksessa sattuu vaaratilanne.

Ulkomaat
Mies Norjan laivastosta katselee, kun tanskalainen alus "Esbern Snare" kulkee norjalaisaluksen ohi.
Lars Magne Hovtun / AFP

Kemiallisten aseiden vieminen pois Syyriasta on alkanut, kertoo kemiallisten aseiden kieltosopimusta valvova järjestö OPCW. Järjestön mukaan ensimmäinen kemiallisia aineita kuljettava tanskalaislaiva on lähtenyt tiistaina Syyrian Latakiasta.

Kuljetuksia on turvaamassa sota-aluksia neljästä maasta. Aineet viedään ensin Italiaan ja siellä ne siirretään Yhdysvaltain laivaston alukseen tuhottaviksi.

Turvaamisoperaatioon osallistuu myös kahdeksan suomalaista sotilasta. Heidän tehtävänsä on estää mahdolliset vaaratilanteet.

Suomalaissotilaat varmentavat, mikäli kuljetussäiliöön tulee vuoto, tukkivat sen ja tarvittaessa siirtävät aineen toiseen säiliöön. Suomalaisosasto tukee tarpeen vaatiessa myös rahtialusmiehistön evakuoinnissa.

OPCW hyväksyi marraskuussa tuhoamiseen tähtäävän suunnitelman, jonka mukaan kemialliset aseet on saatava pois Syyriasta helmikuun 5. päivään mennessä. Suunnitelman mukaan kemiallisia aseita valmistaneet laitokset aiotaan tuhota joulukuun 15. päivän ja maaliskuun 15. päivän välisenä aikana. Tärkeimmät kemikaalit tuhottaneen huhtikuun loppuun mennessä ja loput kesäkuun loppuun mennessä.

Syyriassa on tiettävästi noin 1 300 tonnia sariinia, sinappikaasua ja muita kemikaaleja.

Kemialliset aseet piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kuljettaa pois Syyriasta jo viime vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi