1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija arvokyselystä: Suomalaiset tunnetusti kriittisiä sosiaalitukia kohtaan

Moni suomalainen epäilee, että nykyiset sosiaalituet passivoivat ihmisiä. Kuitenkin esimerkiksi monet lapsiperheiden etuudet ovat luonteeltaan kannustavia, muistuttaa Kelan tutkija.

Kelan johtavan tutkija Mikko Niemelä. Kuva: Yle

Kelan johtavan tutkijan Mikko Niemelän mukaan mielipidetutkimuksissa on havaittu, että suomalaiset ovat selkeästi kriittisempiä toimeentuloturvaetuuksia kohtaan kuin esimerkiksi palveluja kohtaan.

Tämän valossa Niemelä ei ole yllättynyt Ylen Pirstoutunut Suomi -kyselyn tuloksista, joiden mukaan suurin osa suomalaisista uskoo nykymuotoisten sosiaalitukien passivoivan ihmisiä.

– Tässä todennäköisesti aika pitkälti ajatellaan työttömyysturvan kaltaisia etuuksia, toisin kuin esimerkiksi monet lapsiperheen etuudet ovat enemmänkin luonteeltaan kannustavia ja aktiivisia, Niemelä sanoi Yle Uutisten haastattelussa.

Hänen mielestään sosiaaliturvaa olisi syytä muuttaa niin, että ensisijaiset sosiaalietuudet, kuten työttömyysturva ja asumistuet, olisivat sen tasoisia, että viimesijaisen toimeentulotuen tarve olisi selvästi nykyistä vähäisempi.

– Toiseksi: mikäli kannustavia tai osallistuvia elementtejä sisällytetään, ne sisällytettäisiin näihin ensisijaisiin etuuksiin eikä toimeentulotukeen, Niemelä totesi.

Joka toinen Ylen arvokyselyyn vastannut koki, että Suomi on liian holhoava paikka. Tämäkään ei hämmästytä Niemelää. Hän muistuttaa, että suomalaiset ovat kunnollista kansaa, joka ehkä valittaa uudistuksista, mutta kuitenkin tottelee kiltisti.