Hyppää sisältöön

Tuhatvuotinen miekkamies kohtasi ehkä väkivaltaisen lopun

Janakkalan Hyvikkälästä löytyneen tuhatvuotisen miekkamiehen elämä saattoi päättyä väkivaltaisesti. Museovirasto on saanut valmiiksi ensimmäisiä tutkimuksia marraskuun alussa pellosta löydetystä ristiretkiaikaista ruumishaudasta. Vainajan kallosta löytyi kaksi vammaa.

Tutkija mittaa ristiretkiajan ruumishautalöytöä marraskuun alussa 2013 Janakkalassa Kuva: Simo Vanhatalo / Museovirasto

Ensimmäiset tutkimustulokset Janakkalasta löydetystä ristiretkiaikaisesta miekkamiehestä ovat valmistuneet. Miekkamieheksi kutsutulle vainajalle tehty tomografia- eli viipaleröntgentutkimus viittaa siihen, että mies oli saattanut kohdata väkivaltaisen kuoleman, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta. Kallosta löytyi kaksi vammaa, joista toinen saattaa olla kuolinsyy.

- Vainajalla on takaraivossa pieni viilto, joka on voinut syntyä jostain teräesineestä, mutta kallo on kasvanut umpeen myöhemmin. Korvan takana on pyöreä reikä, joka näyttäisi siltä, että se on piikkimmäisen esineen aiheuttama. Nämä ovat vielä varmistamattomia tietoja, huomauttaa Simo Vanhatalo.  

- Kyllä tietysti tulee ensimmäisenä mieleen, että kuoliko miekkamies väkivaltaisesti tai taistelussa.

Väkivaltaiseen kuolemaan viittaa myös se, että miekkamies on ollut eläessään varsin hyvässä kunnossa, sanoo tutkija Simo Vanhatalo.

- Hampaat ovat erittäin hyvässä kunnossa ja kallossa on paljon kalsiumia jäljellä eli vainaja on saanut hyvää ravintoa. Tarkemmat tutkimukset sitten kertovat, onko jokin tauti tai muu vaivannut. Sen puolesta voi olla, että vainaja on ollut tosi miekkamies ja on ollut taistelussa mukana.

Hyvä ravinto kertoo myös siitä, että miekkamies on ollut vauras henkilö.

Kallon rakenteesta saadaan Vanhatalon mukaan selville myös ulkonäköpiirteitä eli miltä henkilö on näyttänyt.

Korvan takana on pyöreä reikä, joka näyttäisi siltä, että se on piikkimmäisen esineen aiheuttama.

Tutkija Simo Vanhatalo

- Kallossa on voimakkaat silmäkulmat eli miehestä on tosiaan kyse.

Valoa Ristiretkiaikaan

Loppuviikosta valmistuvat myös hautanäytteiden radiohiiliajoitukset, joista voidaan päätellä tarkemmin miekkamiehen kuolinaika, mahdollisesti vainajan ikäkin.

- Pari näytettä luuaineistosta on laitettu radiohiiliajoitukseen ja lisäksi on tutkittu hiilenmurusta, joka löytyi kasvojen läheltä, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta.

Miekkamiehen löysivät harrastajat Janakkalan Hyvikkälästä marraskuun alussa. Ruumishauta miekkoineen on osoittautunut harvinaiseksi ja historiallisesti kiinnostavaksi. Alunperin on arveltu, että ruumishauta on on ristiretkiajalta.

- Tämä on nyt varsin jännittävää, kun kaksi eri tieteenalaa kohtaa eli historiatieto ja arkeologinen tieto. Nyt täytyy vaan malttaa odottaa, että mikä se on se ajoitustulos. Toinen mielenkiintoinen linkki on tämä kristillinen hautaustapa.

- Minua kiinnostaa se, että meneekö tämä ensimmäiseen vai toiseen ristiretkeen, joka oli suunnattu Hämeeseen. Ensimmäinenhän on suunnattu Varsinais-Suomeen. Tämä löytö voisi tuoda valoa siihen, miten ristiretkien tapahtumat voitaisiin alueellisesti saada selvitettyä. Se olisi minusta mielenkiintoista, sanoo tutkija Simo Vanhatalo.