1. yle.fi
  2. Uutiset

UV-säteet edelleen vaarallisia auringonpalvojille, vaikka otsonikerros onkin toipumassa

Tutkimusprofessori Erkki Kyrölän mukaan otsonikerros voi vuosisadan puoliväliin mennessä palautua entistä voimakkaammaksi

Ylen aamu

Ilmakehän otsonikerroksen hidas toipuminen merkitsee tavalliselle suomalaiselle käytännössä vähän. Eilen tiistaina julkaistussa suomalais-amerikkalaisessa tutkimuksessa osoitettiin, että maapalloa auringon ultraviolettivalolta suojaavan otsonin määrä on kääntynyt kasvuun. Auringonpalvojan on silti syytä suojautua UV-säteilyltä edelleen.

– Melanooman uhka korostuu, kun matkustamme etelään, missä on paljon enemmän aurinkoa kuin Suomessa. Nämä muutokset ovat kuitenkin niin pieniä, että entiset ohjeet UV-säteilyltä suojautumisessa kannattaa pitää mielessä edelleen, tutkimusprofessori Erkki Kyrölä Ilmatieteen laitokselta sanoi Ylen Aamu-tv:ssä keskiviikkona-aamuna.

Otsonia tuhoavien CFC-kaasujen käyttö kiellettiin Montrealissa vuonna 1988. CFC-kaasuja käytettiin sitä ennen mm. spraypulloissa, ponnekaasussa ja palontorjunta-aineissa. Otsonikerros alkoi toipua vuoden 1997 tienoilla.

– Siitä voi saada semmoista positiivista mieltä. Kansainvälinen sopimus ainakin tässä tapauksessa on purrut hyvin. Sopimalla voidaan parantaa elinympäristöä, Kyrölä huomauttaa.

Tutkimusprofessori Erkki Kyrölä uskoo, että otsonikerros toipuu ennalleen vuosisadan puoliväiin mennessä. Hänen mukaansa otsonikerros voi ajan myötä jopa palautua entistä voimakkaammaksi.

– Siihen vaikuttaa ilmastonmuutos, joka lämmittää alailmakehää, mutta kylmentää yläilmakehää. Otsonia tuhoavien reaktioiden nopeudet vähenevät. Yläilmakehässä pysyy enemmän otsonia, tutkimusprofessori Erkki Kyrölä selitti Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Lue seuraavaksi