Sarajevon legendaarinen kengänkiillottaja kuoli – edes piiritys ei pitänyt Miso-setää poissa kadulta

83-vuotiaana kuollut mies kiillotti sarajevolaisten kenkiä yli 60 vuotta ja nostatti kaupunkilaisten mielialoja verisen piirityksen aikana 90-luvulla.

Ulkomaat

Sarajevon kaupunkikuvaan yli 60 vuoden ajan kiinteästi kuulunut kengänkiillottaja Miso-setä on kuollut. 83-vuotias mies oli Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupungin viimeinen kengänkiillottaja ja kohosi yhdeksi kaupungin symboleista viimeistään vuosien 1992 - 95 sodan aikana.

Miso-setä saapui tuolloin työpisteelleen päivästä toiseen verisestä piirityksestä ja jatkuvasta tulituksesta huolimatta.

– Hänen ollessaan siellä tiesimme, että vaikka taivas olisi yöllä pudonnut niskaamme, selviäisimme vielä yhden päivän, Albina Curkovic muistelee.

Siistiin pukuun, vastasilitettyyn paitaan ja tyylikkääseen hattuun sonnustautunut kengänkiillottaja valloitti kaupunkilaisten sydämet leveällä hymyllään ja uskollisiksi kumppaneikseen kutsumansa kulkukoirat taskussaan pitämillään herkkupaloilla.

Kaupunki myönsi Miso-sedälle vuonna 2009 asunnon ja eläkkeen kiitokseksi tämän 21-vuotiaana aloittamasta uurastuksesta.

Surevat sarajevolaiset ovat täyttäneet Miso-sedän, jonka oikea nimi oli Husein Hasani, tyhjäksi jääneen tuolin ruusuilla Titon aukiolla.

Lähteet: AFP