Pohjois-Korea järjestää "parlamenttivaalit" maaliskuussa

Pohjois-Korean epädemokraattisesti valittu kumileimasinparlamentti kutsutaan yleensä koolle kaksi kertaa vuodessa hyväksymään hallinnon päätökset.

Pohjois-Korea aikoo järjestää parlamenttivaalit maaliskuussa. Kyseessä ovat ensimmäiset parlamenttivaalit joulukuussa 2011 valtaan nousseen johtaja Kim Jong-unin kaudella. Edelliset vaalit järjestettiin vuonna 2009, kun johtajana toimi yhä Kimin isä Kim Jong-il.

Maaliskuun vaaleja seurataan mielenkiinnolla, koska Kim Jong-unin aikana maan hallitsevan eliitin keskuudessa on viety läpi suuria muutoksia, ja vaalit saattavat paljastaa lisää yllätyksiä Pjongjangin valtasuhteissa. Suurin viime aikojen mullistus oli Kim Jong-unin sedän ja poliittisen opastajan Jang Song-taekin syrjäyttäminen ja teloitus joulukuussa. Jang oli myös Pohjois-Korean parlamentin eli korkeimman kansanneuvoston jäsen.

Vaaleissa nähdään sekin, poistetaanko ehdokaslistoilta keskeisiä henkilöitä ja nouseeko listoille uusia nimiä. Myös johtaja Kim Jong-un saattaa ryhtyä ehdokkaaksi, jos hän päättää seurata isänsä esimerkkiä.

Korkeimman kansanneuvoston edustajat valitaan suoralla kansanvaalilla. Parlamenttivaalit on kuitenkin lavastettu, sillä ehdokaslistoille hyväksytään vain yksi ehdokas jokaisesta 687 vaalipiiristä, eikä Pohjois-Koreassa ole toimivaa monipuoluejärjestelmää. Kumileimasinparlamentti kutsutaan yleensä koolle kaksi kertaa vuodessa päiväksi tai kahdeksi hyväksymään hallinnon budjetit ja hyväksymään nimityksiä.