1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Avaruusteleskooppi ikuisti huippukirkkaita galaksijoukkoja miljardien vuosien takaa – katso kuvat

Nasan Hubble otti myös kaikkien aikojen syvimmän galaksijoukkokuvan.

Hubble-teleskoopin pitkällä valotusajalla ottama kuva valtavasta Abell 2744 -galaksijoukosta. Kuva on kaikkien aikojen syvin galaksijoukosta saatu otos, ja siinä näkyy avaruuden nuorimpia galakseja. Kuva: Nasa / ESA / J.Lotz, M.Mountain, A.Koekemoer / STScI HFF Team

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruusteleskooppi Hubble on jälleen tarkentanut kuvaa kaukaisesta maailmankaikkeudesta. Hubble onnistui ottamaan kaikkien aikojen syvimmän kuvan galaksijoukosta, jossa näkyy himmeimpiä ja nuorimpia koskaan kuvattuja galakseja sellaisina, miltä ne näyttivät 12 miljardia vuotta sitten.

Hubble kuvasi myös neljä epätavallisen kirkasta galaksijoukkoa sellaisina, kuin ne olivat 13 miljardia vuotta sitten sekä galakseja, joissa suurimman osan tällä hetkellä taivaalla nähdyistä tähdistä uskotaan syntyneen. Uusia kuvia esiteltiin Yhdysvaltain tähtitieteellisen seuran kokouksessa tiistaina.

Aiemminkin Hubble on löytänyt yhtä varhaisen vaiheen galakseja, mutta tähtitieteilijöille oli yllätys, että se löysi kohteita, jotka ovat noin 10-20 kertaa loistavampia kuin aiemmin nähdyt. Erityisen kirkkaiden, nuorten galaksien valon aiheuttaa se, että niissä syntyy jatkuvasti uusia tähtiä. Kaikkein kirkkaimmassa galaksissa syntyy tähtiä arviolta 50 kertaa nopeammin kuin omassa Linnunrata-galaksissamme tällä hetkellä.

Avaruusteleskooppi Hubblen tarkat kuvat ovat merkittävä apu kaukaisten galaksien tutkimisessa. Kuvien ansiosta tähtitieteilijät voivat mitata muun muassa tähtien synnyn nopeutta.