Poliisi suosittelee riistakameroita mökeille – jokaisesta ohikulkijasta ei pidä huolestua

Riistakameraan saattaa jäädä ikuistus murtovarkaasta, mutta jokaisesta ohikulkijasta ei kannata poliisille raportoida. Mökin kuvaaminen on kuitenkin poliisin mukaan huolestuttavaa.

Kotimaa
Riistakamera puun kyljessä.
Riistakamera puun kyljessä.YLE / Antti Karhunen

Riistakameroista on hyötyä rikosten selvittämisessä. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on vuodessa noin viitisen tapausta, joissa riistakameraa on hyödynnetty. Kameran kuvien avulla on selvinnyt muun muassa mökkimurtosarjan tekijä.

Rikoskomisario Pälvi Suokas suosittelee riistakameran asentamista erityisesti kesämökeille. Talviaikaan mökkiä ei kannata jättää kuukausitolkulla ilman valvontaa, toteaa Suokas.

- Tänä päivänä riistakamerat tuottavat todella hyvälaatuista kuvaa ja tietyllä tavalla se on edullinen hankinta. Sitten pitää toki huomioida, että kuvaa vain omaa aluettaan.

Riistakameroiden avulla on valvottu myös sisätiloja. Joskus yhden mökkimurron avulla on selvinnyt myös useamman jutun sarjoja.

- Joskus nähdään, että pienellä alueella tekijä on sama. Ei riistakamerat kuitenkaan hirveän suurta osaa rikostutkinnassa näyttele, sanoo Suokas, mutta lisää, että kamerat ovat yleistymässä.

Kuvaaminen on jo epäilyttävää

Jos ulkopuolinen henkilö kuvaa mökkiäsi, voi poliisin konsultoiminen olla paikallaan.

- Kyllä siinätäyttyy jonkinlainen huolestumisen kynnys.

Joku voi vain oikaista pihan poikki. Välttämättä kyse ei aina ole rikoksesta.

Pälvi Suokas

Päijät-Hämeessä on käynyt ilmi muutamia tapauksia, joissa henkilö on vuokrannut toisen omistamaa mökkiä valokuvien avulla.

- Esimerkiksi juhannusviikoksi on vuokrattu toisen mökkiä. Tästä huomataan, että mökin kuvaamiseen voi olla monia syitä.

Ihan jokaisesta riistakameran nappaamasta ohikulkijasta ei kannata poliisille raportoida.

- Syitä voi olla monia: joku voi vain oikaista pihan poikki. Välttämättä kyse ei aina ole rikoksesta.