1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisopiskelija suunnittelee japanilaisen kunnan työntekijöille univormut

Elina Vätön haave Japanin-matkasta toteutui viimein jouluna. Uusien kontaktien kautta hän pääsi myös suunnittelemaan työasuja japanilaisille toimistotyöntekijöille. Mekkojen tekijänä hän pitää itseään nopeana, jopa liian nopeana.

Tekstiiliompelua Kouvolassa opiskeleva Elina Vättö suunnittelee työvaatteita japanilaisen Kitashiobara -nimisen kunnan työntekijöille. Kuva: Yle / Kirsi Partanen

Kuusankoskella asuvan Elina Vätön ura vaatesuunnittelijana on edennyt vauhdikkaasti. Nuori nainen opiskelee nyt toista vuotta tekstiiliompelua Kouvolan Seudun ammattiopistossa.

Kiireisenä häntä pitää tällä hetkellä työtilaus maailman toiselta puolelta, Japanista. Vätön pitäisi nimittäin suunnitella työvaatteet muutaman tuhannen asukkaan kokoisen Kitashiobaran kunnan työntekijöille.

Asuun mukaan logo ja kirsikankukka

Suunnittelija on saanut asujen suhteen melko vapaat kädet. Univormuissa pitäisi näkyä ainakin kunnan logo sekä sakura eli kirsikankukka jossain muodossa.

– Naisten puvuissa aion nostaa helmaa kukkamaisesti. Miesten asuun kuuluu housut ja takki, mutta aion tuoda siihen sellaista särmää, jota ei yleensä näe, Vättö kuvailee.

Japanilainen muoti vaikuttaa suomalaisesta näkökulmasta melko futuristiselta, ja myös Elina Vätön mielestä maassa ollaan monessa asiassa muita edellä. Hän aikoo kuitenkin tarjota malleja, jotka tarjoaisivat jotain uutta jopa japanilaisille.

Vättö pääsi solmimaan suhteita Japaniin Masaki Arakin kautta. Araki toimii Haminan elinkeinoasiamiehenä, ja hän oli tutustunut Vätön tyyliin internetin kautta. Vaatteita Vättö suunnittelee oman toiminimensä kautta.

Miesten asuun kuuluu housut ja takki, mutta aion tuoda siihen sellaista särmää, jota ei yleensä näe

Elina Vättö

Nuoren suunnittelijan kiinnostus Japania kohtaan on jatkunut jo pitkään. Vihdoin joulukuussa hän pääsi vierailemaan maassa ja tutustumaan olosuhteisiin, jossa hänen luomuksiaan tullaan käyttämään. Vätön suunnittelemia vaatteita tulevat käyttämään lähinnä toimistotyöntekijät.

– Ajattelin käyttää materiaalina puuvillaa. Siellä ihmiset tykkäävät olla lämpimissä sisätiloissa ja materiaalin on oltava hengittävä eikä hiostava, Vättö sanoo.

Kaikki lähtee lyhyestä lyijykynästä

Ompelukin luonnistuu Vätöltä, mutta hänen suurin intohimonsa on silti suunnittelu. Kaikki alkaa lyhyellä lyijykynällä hahmotellusta mallista, joka viimeistellään lopuksi tietokoneen piirtoalustalla.

Kiirettä piisaa vielä, sillä toukokuussa Japanissa pidettävään näytökseen pitäisi saada valmiiksi kolme asua. Syksyllä Vättö sai valmiiksi viisi mekkoa, mutta hän ei itse pidä nopeuttaan pelkästään hyvänä ominaisuutena.

– Olen nopea, mutta en niin tarkka. Joudun palaamaan niihin mekkoihin jäkikäteen ja tekemään korjauksia, Vättö naurahtaa.