1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myyrät

Myyräkuume leviää kiitovauhtia Etelä-Savossa - myyräkanta kasvanut syksyllä

Myyräkannan kasvu näkyy Etelä-Savossa jo ihmisillä todettujen myyräkuumeiden määrässä. Määrän ennustetaan kasvavan syksyllä huippuun useamman vuoden jälkeen.

Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla. Kuva: Raine Martikainen

Myyräkuume leviää vauhdilla Etelä-Savossa. Myyräkuumetapauksia on todettu vuoden lopulla Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä tavallista enemmän.

- Tavanomaisena vuonna sairaanhoitopiirissä todetaan noin 50 myyräkuumetapausta, mutta viimeisen vuoden aikana tietoon on tullut jo yli 200 tartuntaa, infektiosairauksien ylilääkäri Sakari Vuorinen Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä kertoo.

Tartuntojen määrän ennustetaan kasvavan edelleen, kun ilmat pakastuvat ja metsämyyrät hakeutuu sisätiloihin.

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä vastaavaa myyräkuumeaaltoon ei ole törmätty.

Myyräkuumeella tarkoitetaan munuaisoireista verenvuotokuumetta, joka ilmenee kuumeena, päänsärkynä ja munuaisten vajaatoimintana.

Leuto talvi ei hillitse kannan kasvua

Myyräkannan koko vaihtelee voimakkaasti sykleittäin Etelä-Savossa noin kolmen vuoden välein. Myyräkannan huippuvuotta odotetaan vuodelle 2014.

Leuto ja liki lumeton talvi ei ole hillinnyt kannan kasvua.

- Toki petolintujen ja pöllöjen saalistuskausi päässyt pidentymään. Kuitenkin on hyvin tasaista lämpötila syksyn ajan. Enemmänkin sellainen käsitys, että toistuvat lumen sulaminen ja jäätymistapahtumat ovat haitallisia, metsäntutkimuslaitoksen tutkija Otso Huitu arvioi.

- Kun lumi sulaa ja sulamisvedet humpsahtaa maahan ja jäätyy, sapuska jää maan sisään. Näkisin, että hyvin tasainen vuodenaika lämmin keli, myyrillä ei ole haittaa koitunut merkittävästi.