Etelän hiihtokeskusten tykit täydessä valmiudessa

Etelän hiihtokeskukset ovat täydessä valmiudessa tykitykseen. Janakkalan Kalpalinna, Hyvinkään Sveitsi ja Pälkäneen Sappee ovat valmiina tekemään heti lunta, kun se on mahdollista.

Kalpalinna kaipaa kipeästi lunta ja pakkasta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Hiihtokeskuksissa odotetaan täydessä valmiudessa viikonlopuksi ennustettuja pakkasia. Janakkalan Kalpalinnassa ollaan valmiina aloittamaan lumetus vaikka jo torstaina, jolloin Hugonrinne olisi valmiina sunnuntaiksi.

Myös Hyvinkään Sveitsissä ollaan täydessä valmiudessa. Itsenäisyyspäiväntienoon pakkasten ansiosta Pälkäneen Sappeella on pystytty pitämään neljä rinnettä avoinna. --

– Pakkasten saapuessa lumitykit ovat myös Sappeessa valmiina tekemään rinteisiin lisää lunta, kertoo Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen.

– Meillä on täysvalmius tuossa lumetuksen osalta koko ajan käynnissä ja heti, kun tulee riittävästi pakkasasteita niin lumetus pistetään täydellä teholla käyntiin.

– Olemme investoineet viime vuosina kovasti myös tuohon lumetusjärjestelmän tehostamiseen. Sen vuoksi saamme aika tehokkaasti uusia rinteitä auki.

Paljonko pakkasta pitää olla, että pääsee lumettamaan?

– Noin miinus kolmessa pystytään aloittamaan, mutta toki se lumitykkien tuotto on parempaa, mitä enemmän pakkasta on.

Onko mitään pakkasylärajaa? Jos on 25 astetta pakkasta, niin vieläkö lunta tulee?

– Kyllä pystytään vielä siinäkin pakkasasteessa tekemään. Toki se asettaa sitten haasteita kalustolle.