Valohoito ei auta talvipimeässä, kirkasvalohoito kyllä

Kirkasvalolamppujen näkyvän, kirkkaan valon koetaan auttavan moniin masennuksen oireisiin. Kansa puhuu valohoidosta, vaikka se itse asiassa tarkoittaa ihosairauksien hoitoa. Valohoito poikkeaa kirkasvalohoidosta huomattavasti.

Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Kainuun Keskussairaalan ihotautien ylilääkärin Pekka Leinosen mukaan Suomessa yleisiä ihosairauksia ovat atooppinen ihottuma ja psoriasis. Näiden hoitoon käytetään erityistä UV-valohoitoa (siirryt toiseen palveluun), joka helpottaa tulehduksellisia ihosairauksia.

Ihmiset saavat UV-säteilyä luonnostaan auringosta, mutta muuten auringonvalo (siirryt toiseen palveluun) eroaa pelkästä UV-säteilystä merkittävästi.

– UV-säteitä ei voi silmin havaita, toisin kuin auringonvaloa. Kirkasvalolamppuihin verrattuna mekanismi on hyvin erilainen, Leinonen sanoo.

UV-valohoidosta ei ole hyötyä kaamosmasennuksen tai väsymyksen hoidossa, muttakirkasvalohoitoa (siirryt toiseen palveluun)sen sijaan käytetään kotihoitonakin torjumaan masennusta ja väsymystä vuoden pimeimpänä aikana. Valohoidossa suojataan silmät laseilla näkymättömiltä UV-säteiltä, mutta kirkasvalohoidon vaikuttavuus on juuri kirkkaassa valossa.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Kirkasvalolamppujen UV-säteily on suodattu pois. Syynä on sen haittavaikutukset etenkin kasvojen luonnostaan heikommalle iholle. UV-valohoidossa säteilyn saamista kasvoihin vältetään, koska kasvot altistuvat säteilylle auringonvalossa muutenkin.

UV-säteitä ei voi silmin havaita, toisin kuin auringonvaloa. Kirkasvalolamppuihin verrattuna mekanismi on hyvin erilainen.

Pekka Leinonen

Leinosen mukaan valohoidon jäljiltä voi havaita lähinnä punoitusta iholla. Ihotautien poliklinikalla saatu valohoito on erittäin kontrolloitua.

– Jokaiselle valohoidettavalle lasketaan hoidossa annettu säteilymäärä, kun taas luonnossa saatu säteilyn määrä on vapaampaa. Silloin maalaisjärjen mukaan siirrytään pois auringosta, jos iho alkaa punoittaa.

Nykyisin ihosairauksien hoitoon käytettyjä UVB-hoitolaitteita on ollut käytössä jo 20 vuotta. Suomalaisissa olosuhteissa auringonvalo helpottaa tulehduksellisista ihosairauksista kärsivien oloa, mutta myös UV-valohoidolla on paikkansa.

– Tulehduksellisissa ihosairauksissa monet immuunijärjestelmää (siirryt toiseen palveluun) hillitsevät hoidot toimivat hyvin, ja yksi niistä on UV-valohoito. Ultraviolettisäteily vaimentaa elimistön tulehdusta tehokkaasti, Leinonen kertoo.