Outokummun parjatut räjäytystyöt pian ohi

Kohua herättäneet kaivostunneleiden räjäytystyöt Outokummussa päättyvät ensi viikolla. Työterveyslaitoksen tekemissä mittauksissa räjäytysten ei ole havaittu synnyttäneen vaarallisia määriä kaasupäästöjä. Mittauksia tehtiin kahdesti Rusakon päiväkodissa ja Outokummun lukiossa.

Kotimaa
Lapsi ja päiväkodin työntekijä päiväkodin pihalla. Takana tunnelityömaa.
Rusakon päiväkoti on käytännössä lähes Outokummun tunnelityömaa-alueella. Anu Rummukainen / Yle

- Pahin pelko oli tätä rikkivetyä kohtaan ja sitä ei ole mittauksissa havaittu, ja muissakaan kaasuissa ei ole mitään raja-arvoja ylitetty, tiivistää Outokummun yhdyskuntainsinööri Janne Korpela.

Epäily rikkivedystä oli vahva, sillä outokumpulaiset haistoivat mädän kananmunan hajun räjäytystöiden yhteydessä.

- Joulun aikaan työmaa oli kiinni, ja työt ovat jatkuneet tiistaina. Toistaiseksi ei ole kuulunut mitään minun korviini, että olisi pahalle haissut. Mutta ainahan näistä räjäytystöistä jonkinlaisia hajuhaittoja tulee.

Kohu yllätti

Räjäytystöiden jälkeen edessä ovat tunneleiden lujitustyöt, joista hajuja ei pitäisi enää päästä karkuun. Kaupunkilaisten ja muun muassa Rusakon päiväkodin lasten vanhempien huoli melusta, hajuista ja kritiikki kaupungin tiedottamisesta tuli yllätyksenä.

Kyllä tämä on aika yllättävää ollut tämä mylläkkä.

Janne Korpela

- Kyllä tämä on aika yllättävää ollut tämä mylläkkä, mitä työmaa on aiheuttanut. Ei tähän aiemmalla kokemuksella olisi mitenkään osannut varautua. Jatkossa olemme taas kokemusta viisaampia, pohtii Janne Korpela.

- Kyllä tähän työmaahan varauduttiin niin hyvin kuin tällaiseen työmaahan pitääkin varautua, mutta tällaiseen mylläkkään olisi ollut hankala varautua.

Joka tapauksessa Outokummussa on vielä jälkipuinnin paikka.

- Kyllä tässä asiaa vielä varmasti selvitetään, miksi näin kävi.