1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsi millimetriseurannassa - millaisia kokemuksia sinulla on?

Suomessa neuvolat ja lasten terveydenseuranta ovat maailman huippua. Esimerkiksi lapsen pituutta ja painoa on seurattu tilastollisesti jo kohta lähes vuosisata. Millaisia kokemuksia sinulla on neuvolakäynneistä?

Kotimaan uutiset
Vauvaa punnitaan.
Yle

Pituutta ja painoa seurataan erityisesti lapsen varhaislapsuudessa, koska vakavat poikkeamat saattavat viitata myös vakaviin sairauksiin. Vauvan vanhemmille neuvolakäynnit ovat lluonnollisesti jännittäviä ja siksi pienikin epäilys oman vauvan terveydentilasta ja kehityksestä saattaa johtaa paniikkireaktioon. Vauvan kasvusta, pituudesta ja painosta myös keskustellaan innokkaasti ja tukea haetaan tätä nykyä erityisesti verkosta. THL on halunnut kehittää neuvolatoimintaa yhteistyössä vanhempien kanssa ja uusin kansallisen äitiyshuollon asiantuntijaryhmän (siirryt toiseen palveluun) antama suositus astuikin voimaan viime vuoden alusta. Tänä vuonna on myös avattu pienten lasten kasvua seuraaville vanhemmille VTT:n (siirryt toiseen palveluun) ylläpitämä kasvuseula (siirryt toiseen palveluun) -palvelu.

Mitä mieltä sinä olet, seurataanko lapsen kasvua jo liikaakin? Mikä olisi mielstäsi se järkevä tarkkuus? Entä onko se niin sanottu lapsen luonnollinen kasvu ja erityisesti luonnollisen kehityksen yksilöllinen vaihtelu unohtunut, kun tilastoaineistoa on kertynyt? Kerro omista kokemuksistasi neuvolassa. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä sähköpostilla, timo.hytonen@yle.fi.

Lue seuraavaksi