Suosittu ompeluseura valitsee tarkoin jäsenensä

Facebookissa olevaan ompeluseuraan päästäkseen pitää täyttää hakulomake. Saumanvara-ryhmässä järjestetään perjantai-iltaisin kahden tunnin mittainen ompeluhaaste, joka yhdistää harrastajat eri puolilla Suomea.

internet
Kuva mekossa olevasta kanista.
Jenni Mäensivu

Helsinkiläinen Jenni Mäensivu perusti noin vuosi sitten Facebookiin ompeluseuran, joka on noussut huimaan suosioon. Saumanvaraan valitaan jäsenet tarkoin, sillä yhteisöön halutaan vain käsitöistä kiinnostuneita.

- Suljettuun ryhmään päästäkseen pitää täyttää pieni hakemus, valottaa Mäensivu.

Saumanvarassa on jäseniä jo yli 1 600. Ylläpitäjä seuraa ryhmän aktiivisuutta. Esimerkiksi lokakuussa Mäensivu pyysi jäseniä tykkäämään ryhmän yksittäisestä päivityksestä, jos he näkivät sen - tällöin tykkääjiä kertyi yli 900 jäsentä.

Suljetun ompeluryhmän jäsenet keskustelevat kaikenlaista ja ovat puheliasta sorttia. Saumanvara on tuonut ompelijoille yhdessä tekemisen tunteen. He esimerkiksi ompelivat tuotteita Roosa nauha -keräystä varten. Työt myytiin netin Piilokirppiksen huutokaupassa. Saumanvaralaisten tavoite oli saada kerättyä hyväntekeväisyyteen 300 euroa.

- Tempaus tuotti vuorokaudessa noin 6 000 euroa. Kaikki ompelutyöt meni kaupaksi. Esimerkiksi yhdestä hupparista maksettiin 100 euroa, iloitsee Mäensivu.

- Se oli supermahtavaa! Se oli sellainen hetki, jolloin ihmiset tunsi kuuluvansa yhteen. Siitä tuli hillitön me-hetki, muistelee Mäensivu.

Ompeluhaasteen inspiraationa tv-ohjelma

Monet saumanvaralaiset osallistuvat perjantaisin ompeluhaasteeseen. Osallistujille annetaan teema. Esimerkiksi ohjeena voi olla pelkästään: ompele jotain raidallista. Haaste alkaa klo 21 ja aikaa on kaksi tuntia. Klo 23 nettiin ladataan kuva tuotoksesta. Idea on peräisin Muodin huipulle -ohjelmasta.

- Monessa perheessä on orientoiduttu, että perjantaisin on ompeluilta, nauraa kontiolahtelainen Meri-Ellen Pystynen.

Monessa perheessä on orientoiduttu, että perjantaisin on ompeluilta.

Meri-Ellen Pystynen

Pystynen on yksi aktiivisista pohjoiskarjalaisista Saumanvaran jäsenistä. Ryhmä kokoaa harrastajat eri puolilta Suomea yhteen. Myös yritykset ovat huomanneet aktiivisen ryhmän arvon.

- Yrityksistä kysellään esimerkiksi kankaiden kuoseista, millaisia kannattaisi ottaa valikoimiin, kertoo Mäensivu.

Toisinaan yritykset osallistuvat ompeluhaasteeseen. Ne myyvät niin sanotun yllätyspaketin saumanvaralaisille normaalia hieman edullisemmin. Paketin saa avata vasta, kun haaste alkaa.