1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Neljännes suomalaisista urheiluvalmentajista kokee työuupumusta

Tampereen yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen kyselyyn vastasi noin 500 kilpa- ja huippu-urheilussa toimivaa valmentajaa.

Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Neljännes suomalaisista urheiluvalmentajista kokee työuupumusta, käy ilmi Tampereen yliopistossa tehdystä väitöskirjasta. Vajaa kolmasosa valmentajista kärsii uupumusasteisesta väsymyksestä, joka on työuupumuksen ydinoire.

Satu Kasken psykologian alaan kuuluva väitöskirja_Urheiluvalmentajien työhyvinvointi Suomessa_ tarkastetaan 24. tammikuuta.

Väitöstutkimuksen kyselyyn vastasi 499 SM- tai maajoukkuetason urheilijoiden valmentajaa.

Kysely paljasti, että päätoimiset valmentajat ovat uupuneempia kuin oman työn ohella valmentavat. Päätoimiset valmentajat pystyvät muita huonommin vaikuttamaan päätöksentekoon ja työtahtiin, ja heidän työnsä vaatimukset ovat korkeammat.

Liika sitoutuminen työhön on riski

Terveyden kannalta riskiryhmä ovat työhönsä ylen määrin sitoutuneet valmentajat. He aliarvioivat työnsä vaatimukset ja yliarvioivat oman kapasiteettinsa. Tämä lisää valmentajien riskiä uupua.

Ylisitoutumiseen ja liiallisiin työn vaatimuksiin liittyviltä kielteisiltä seurauksilta valmentajaa voi suojata se, että työtehtävät vastaavat valmentajan omaa tietotaitoa ja ovat mielekkäitä ja sopivan haasteellisia.

Kasken mukaan valmentajan uupumusta voi vähentää rajaamalla hänen työkenttäänsä. Valmentajan ei myöskään pidä odottaa osaavan tehdä kaikkea itse.

Myös urheiluorganisaatioiden johtamisen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.