1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirstoutunut Suomi

Kansanedustajien ja kansalaisten arvot erittäin lähellä toisiaan

Kansanedustajat suhtautuvat keskivertosuomalaisia jonkin verran myönteisemmin muun muassa pakolaisten vastaanottamiseen. Puolueiden välillä sen sijaan on suuriakin eroja.

Kansanedustajien arvot ovat erittäin lähellä keskivertosuomalaisten arvoja. Yle Uutiset selvitti asiaa Pirstoutunut Suomi -tutkimuksen yhteydessä lähettämällä tutkimuksessa esitetyt kysymykset kansanedustajien vastattaviksi.

Suurimmassa osassa kysymyksistä kansanedustajien vastaukset noudattivat melko tarkasti koko kansan vastauksia.

Joitakin eroja kuitenkin löytyi. Kansanedustajat suhtautuvat esimerkiksi pakolaisten vastaanottamiseen selvästi keskivertosuomalaisia myönteisemmin. Edustajista 46 prosenttia oli vähintään jonkin verran sitä mieltä, että Suomen pitäisi ottaa pakolaisia nykyistä enemmän. Koko väestöstä samaa mieltä oli 22 prosenttia vastaajista.

Puolueiden välillä sen sijaan on suuriakin eroja. Esimerkiksi kokoomuksen edustajista lähes kaikki kannattavat sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistämistä ja uskovat sosiaalitukien johtavan passivoitumiseen. SDP:n edustajien näkemykset ovat puolestaan täysin päinvastaisia. Myös suhtautuminen esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen ja ruotsin kielen asemaan jakavat puolueita.

Professori: Tulokset eivät yllätä

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaaren mukaan kyselyn tulokset ovat odotetun kaltaisia. Hän sanoo päätyneensä omissakin tutkimuksissaan siihen, että eliitin ja kansalaisten yhteiskunnalliset asenteet ovat lopulta yllättävän lähellä toisiaan.

Ruostetsaari korostaa, että vaikka kansanedustajat ovat eliittiä, he joutuvat ottamaan huomioon äänestäjiensä ajatukset ja odotukset.

– Uskon, että se näkyy myös tällaisissa kyselyissä, hän sanoo.

Ruostetsaari pitää odotettuna myös sitä, että kansanedustajien näkemykset poikkeavat valtavirrasta juuri pakolaiskysymyksessä. Hän selittää eroa sillä, että kansanedustajat katsovat asiaa työnsä puolesta eri näkökulmasta.

– Kansanedustajat näkevät tämän pakolaisten maahanottamisen ennen kaikkea humanitäärisenä kysymyksenä. Sen sijaan kansalaiset liittävät tähän pakolaisten vastaanottamiseen humanitääristen syiden ohella myös muitakin tekijöitä, kuten vaikkapa sitä, että se voi kasvattaa sosiaalimenoja. Ja saatetaan jopa ajatella, että nämä pakolaiset saattaisivat kilpailla joistakin työpaikoistakin, hän pohtii.

Vaikka arvot ovat yllättävät lähellä, ei Ruostetsaari usko ajatukseen siitä, että eduskunta voisi koskaan olla todellisuudessa kansa pienoiskoossa.

– Kansanedustajathan ovat aina paremmin koulutettuja kuin kansalaiset, tulotasoltaan paremmassa asemassa olevia ja niin edelleen, hän sanoo.

Ravi on tyytyväinen

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) ei ollut halukas kommentoimaan kyselyä Yle Uutisille. Ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi (kok.) sen sijaan sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että kansa ja kansanedustajat ovat lähellä toisiaan.

– Kansanedustajat ovat kuitenkin kansan valitsemia. Ja vaalijärjestelmä tietysti johtaa siihen, että eduskuntaan ei tulla millään muulla kuin äänestäjien ja kansalaisten valtakirjalla. Ja se heijastuu varmaan myöskin tässä tuloksessa, hän sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kansanedustajien vastaukset kysymyksittäinKaikki jakaumat eivät pyöristyssyistä summaannu 100 prosenttiin. Lataa koko aineisto tarkasteltavaksi koneellasi (Excel-tiedosto). Aineiston lisenssi on CC-BY-SA 4.0.