1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hawk-turman tutkinta takkuaa

Syksyisen Hawk-lentoturman tutkinta on vaikeuksissa. Toisen koneen rekisteröintilaitteen tietoja ei ole saatu purettua, ja toista laitetta ei ole löytynyt. Ongelmista huolimatta tutkintalautakunnalla on kuitenkin kohtuullisen hyvä kokonaiskuva ilmassa sattuneista tapahtumista.

Onnettomuuskoneen ohjaamon osa. Kuva: Ilmavoimat

Perhossa marraskuussa sattuneen Hawk-turman tutkinta ei ole edennyt toivotusti. Toisen Hawk-hävittäjän rekisteröintilaite on yhä kateissa, eikä toisen koneen laitteen tietoja puolestaan ole saatu avattua.

– Varsinaisesti kyse ei ole mustasta laatikosta, vaan lennon rekisteröintilaitteesta. Sitä ei ole suunniteltu toimimaan mustana laatikkona, eikä suojattu samaan tapaan kuin perinteisessä liikelentokoneessa musta laatikko suojataan. Rekisteröintilaite on vaurioitunut onnettomuudessa, ja siksi tietojen ulossaanti on haasteellista, selvittää tutkintaa johtava majuri Mikko Pekkala.

– Tottakai toivomme, että saisimme tiedot ulos, mutta varaudumme myös siihen, että kaikkea tietoa ei saada.

Maastotutkinta käyntiin ehkä uudelleen

Mikko Pekkalan mukaan ensi viikolla päätetään, lähdetäänkö toista, kateissa olevaa laitetta vielä etsimään maastosta.

Vaikka lennon rekisteröintilaitteiden tiedot puuttuvat, tutkintalautakunnalla on Pekkalan mukaan hyvä kokonaiskuva siitä, mitä ilmassa on tapahtunut.

Yhden lentäjän menehtymiseen ja toisen loukkaantumiseen johtaneen turman syynä oli todennäköisesti inhimillinen virhe, majuri Mikko Pekkala kertoo. Tutkinnan tässä vaiheessa teknisen vian mahdollisuudet on poissuljettu.

Pekkala arvioi, että tutkinta saadaan päätökseen kevään aikana.

Ongelmista rekisteröintilaitteiden kanssa kertoi ensimmäisenä Iltalehti.