Vuokratyömarkkinoilla eletään nyt kuin huopatossutehtaassa

Vuokratyöbisneksessä tammi-helmikuu on vuoden hiljaisinta aikaa. Useimmilla toimialoilla vuokratyöntekijöitä pestataan paljon vähemmän kuin vaikkapa kesälomien aikaan. Vain Lappi poikkeaa kokonaiskuvasta.

Kotimaa
Trukkikuski kuljettaa virvoitusjuomia VIP Juicemakerin varastossa.
Juha Korhonen / Yle

Joulun ja uudenvuoden ruuhkahuipun mentyä vuokratyöfirmoissa hiljenee. Esimerkiksi kauppa ja elintarviketeollisuus eivät tarvitse vuokratyöntekijöitä enää yhtä paljon. Tammi- ja helmikuu ovat vuokratyömarkkinoilla koko vuoden vaisuimmat.

Yrittäjä Ilkka Hiekkanen Kuopion VMP:stä vertaa tammi-helmikuuta ja kesäloma-aikaa: kesällä vuokratöissä on ainakin puolta enemmän työntekijöitä kuin nyt alkuvuodesta.

Hiekkanen luettelee, millä aloilla vuokratyöntekijöiden kysyntä on nyt Pohjois-Savossa hiljaisinta:

- Elintarviketeollisuudessa, ja kokonaisvaltaisesti teknologiateollisuudessa. Rakentamisessa myös, koska uusiorakentamista ei ole niin paljon kuin normaalisti.

Ja jos kauppa ja elintarviketeollisuus eivät tarvitse vuokratyötä, sitä vähentää myös kuljetusala. Jopa sokeriveron nosto vaikuttaa, sillä juomateollisuus valmisti ja sokerijuomat ajettiin kauppojen varastoon vanhalla hinnalla ennen vuodenvaihdetta.

Toimistotöiden sesongit tasaisempia

Toimistotöihin vuokratyöntekijöitä sen sijaan pestataan etenkin alkuvuonna. Eilakaisla-ketjun toimitusjohtaja Tom Kaisla selittää tarvetta yritysten tilinpäätöskiireillä ja veroasioiden hoidolla. Taloushallinnon hiljaisimmat ajat ovat juhannuksen tienoo ja joulun seutu.

Maan eri osista Lappi on talvimatkailun vuoksi poikkeus. Tammikuu kyllä hiljenee loppiaisen jälkeen, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin muualla maassa. Vuokratyömarkkina kiihtyy Lapissa uudestaan heti helmikuun alussa, sanoo Opteam Lapin yrittäjä Antti Rotko. Työvoimatarpeen kausivaihtelu on Lapissa huima. Joissakin yrityksissä lähes koko työntekijäjoukko on vuokrattua.

Maaliskuussa viriää

Aluejohtaja Juha Pesola Helsingin VMP:stä sanoo, että monet tuotantolaitokset alkavat valmistautua kesään maaliskuussa, ja silloin vuokratyöntekijöiden tarve kasvaa. Pesolan mukaan sesongit vaihtelevat yhä nopeammin, ja yritysten tilauskirjat ovat ohuita.

Kuopiolaisen Ilkka Hiekkasen mukaan työntekijöitä ruvetaan maaliskuussa kysymään myös rakennuksille. Pohjois-Savossa saneerausrakentamisen näkymät ovat erittäin hyvät, tietää Hiekkanen.

Vuokratyö ennakoi koko taloutta

Vuokratyöfirmojen kautta teki viime vuonna työtä lähes 100 000 työntekijää, noin 28 000 henkilötyövuotta, arvioi Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara. Ala supistui lievästi, mutta vuoden lopulla lasku pysähtyi ja kääntyi jopa lievään nousuun. Barona-yhtiön toimitusjohtajan Markus Oksan mukaan käänne on merkittävä signaali koko maan talouden kannalta. Vuokratyöala on ennakoiva ala, hän kuvaa.

- Kun ollaan alaspäin lähdössä, niin tämä ala tulee ensinnä alas. Ja sitten kun ollaan lähdössä ylös, tämä ala lähtee ensinnä nousemaan, ennen kuin muut toimialat lähtevät. Uskon, että alan pieneneminen on pysähtynyt ja kääntymässä pieneen kasvuun. Se ennakoi hyvää koko taloudelle.