Miestä korkeampi lasipatsas nousee urheilijoiden kunniaksi Porissa

Lasitaiteilija Kari Kuisman valmistama patsas tulee Porin Puuvillaan. Se kohoaa Porin urheilutoimittajien ja Puuvillan yhteistyönä.

urheilu
Huipulla-patsas.
Jari Pelkonen / Yle

Poriin nousee uusi julkinen taideteos juhlistamaan vuoden urheilijoita. Yli kolmemetrinen lasipatsas "Huipulla" nousee parhaillaan rakenteilla olevaan kauppakeskukseen.

Porin Urheilutoimittajain Kerho jakaa jatkossa vuoden urheilijoille pienoismallit taideteoksesta.

Huipulla-teos kuvaa loistavasti porilaisten halua ja tahtoa menestyä urheilussa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Porin Urheilutoimittajain kerhon puheenjohtaja Tapio Pukkila

– Huipulla-teos kuvaa loistavasti porilaisten halua ja tahtoa menestyä urheilussa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Teos tuo näyttävyyttä Porin parhaiden vuotuiseen palkitsemiseen. Ja samalla myös kaupungin urheilu- ja taideosaaminen voivat lyödä kättä keskenään ja luoda jälleen uutta nostetta kaupunkiin, Urheilutoimittajien kerhon puheenjohtaja Tapio Pukkila sanoo.

Idea patsaasta tuli porilaiselta urheiluaktiivilta Olli Välimäeltä. Puuvilla tarttui ideaan heti. Patsas valmistetaan urheilutoimittajain kerhon ja kauppakeskus Puuvillan yhteistyönä.

"Huipulla ovat vain parhaat"

Teoksen valmistava porilainen lasitaiteilija Kari Kuisma sanoo patsaan kuvaavan urheilua.

– Aloin ensin tehdä pyramideja, mutta niistä tuli pikku hiljaa kapeampia ja korkeampia. Lopulta ne eivät olleet enää pyramideja, vaan niistä tuli "Huipulla", Kuisma kuvaa teoksen syntymistä.

Kuisman mukaan Huipulla-teos kuvastaa huippu-urheilua: mitä ylemmäs kohotaan, sitä kapeampi huippu on. Jäljelle jäävät vain parhaat.

Huipulle pääseminen on todella vaikeaa.

Taiteilija Kari Kuisma

– Huipulle pääseminen on todella vaikeaa. Minun töissäni se ei ole, mutta urheilussa se on. Urheilussakin tulee tehtyä virheitä, jotka täytyy korjata. Välillä menee hyvin, joskus taas joutuu aloittamaan lähes alusta, Kuisma pohtii teoksensa ja urheilun yhtymäkohtia.

Kari Kuisma sanoo pitävänsä tärkeänä, että hän on saanut tehdä teoksen porilaisen urheilun kunniaksi Poriin.

Ensimmäisen kerran uudet Huipulla-palkinnot luovutetaan perjantai-iltana Porin kaupungintalossa pidettävässä Porin Urheilutoimittajain kerhon 50-vuotisjuhlassa. Jatkossa palkinnot jaetaan suuremman Huipulla-patsaan juurella.

Huipulla-teokseen saa nimensä vuosittain Porin parhaaksi valittu urheilija. Myös aiemmat Porin vuoden urheilijat kautta aikain saavat nimensä veistokseen.