Jalkarannan pitkä odotus päättyi – monitoimitalo alkoi nousta

Jalkarannan monitoimitalon rakentaminen on polkaistu käyntiin Lahdessa. Rehtori odottaa jo malttamattomana uusia, erilaisiin tilanteisiin muunneltavia tiloja.

rehtorit
työmaaparakki nostetaan nosturilla Jalkaranta Lahti
Heikki Ahonen / Yle

Lahdessa on saatu vauhtiin Jalkarannan monitoimitalon rakentaminen. Yli 20 miljoonaa euroa maksava monitoimitalo korvaa ennen kesää puretun, pahoista kosteusongelmista kärsineen koulu- ja päiväkotikiinteistön.

- Tätä on odotettu jo pitkään ja hartaasti, sanoo rehtori Joni Luuri.

Työmaa on pari kuukautta myöhässä urakkakilpailusta tehdyn valituksen takia, mutta markkinaoikeus antoi väliaikaisen rakennusluvan töiden aloittamiseen. Alueen asukkaat ja koulu olivat mukana vetoamassa oikeuteen.

- Onneksi markkinaoikeus huomioi nimenomaan käyttäjät ja mitä rakentamisen viivästyminen olisi meille aiheuttanut, iloitsee Luuri.

Jalkarannan koulun oppilaat ovat opiskelleet noin vuoden koulun viereen pystytetyissä parakkiluokissa. Poikkeusjärjestelyjen takia opetussuunnitelmaa on jouduttu miettimään tavallista enemmän mutta arki on sujunut rehtorin mukaan hyvin.

- Sisäliikuntatunteja on ollut muun muassa suurhallissa, jonne lapsia on kuljetettu busseilla. Teknisessä työssä olemme oppitilojen puutteessa joutuneet painottamaan askartelua, mutta muutoin opiskelijat eivät ole olleet mitenkään eriarvoisessa asemassa.

Kaikkien jalkarantalaisten tilat

Leuto talvi on helpottanut maanrakennustöitä ja monitoimitalon pitäisi valmistua suunnitellusti elokuun 2015 loppuun mennessä. Hintaa kertyy töineen kaikkineen reilu 21 miljoonaa euroa. Rakennuspäällikkö Jarmo Saviranta NCC Rakennus Oy:stä vakuuttaa, että uudessa rakennuksessa ei kosteutta tarvitse pelätä.

- Emme missään nimessä halua huonoa julkisuutta ja jo kilpailuttamistilanteessa mietimme sellaisia rakentamisratkaisuja, ettei ongelmia tule. .

Jalkarannan monitoimitaloon sijoittuvat koulu, päiväkoti ja kirjasto, mutta rehtori Joni Luurin mukaan tilat ovat oivia myös esimerkiksi yhdistystoimintaan. Kiinnostusta on ja neuvotteluja on käyty kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

- Tiloissa on tietysti huomioitu ennen kaikkea pääkäyttäjät mutta muunneltavuuden ansiosta mahdollisuksia on paljon. Uskon, että talosta tulee muutenkin kuin mainospuheissa kaikkien alueen asukkaiden olohuone.