1. yle.fi
  2. Uutiset

Fortum: Hollanti ja Belgia eivät ole veroparatiiseja

Kansalaisjärjestö Finnwatchin veroparatiisiselvityksessä yhdeksi esimerkkitapaukseksi valikoitunut energiayhtiö Fortum katsoo, etteivät sen tytäryhtiöiden kotimaana toimivat Hollanti ja Belgia ole veroparatiiseja. Fortum myös pitää itseään veroraportoinnin edelläkävijänä.

talous
Fortumin pääkonttori harmaassa sumussa.
Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoossa.Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Fortumissa ihmetellään, miksi keskeisiä EU-maita on Finnwatchin raportissa luokiteltu veroparatiiseiksi. Veroparatiisilla tarkoitetaan aluetta, jossa on tavanomaista kevyempi verotus.

– Fortumin periaatteena on keskittää konsernitoimintojaan EU-maihin. Hollanti ja Belgia ovat EU:n jäsenmaita eivätkä ne ole näkemyksemme mukaan varsinaisia veroparatiiseja, toteaa Fortumin verojohtaja Reijo Salo.

Salon mukaan maissa on paljon kansainvälistä kokemusta ja tarvittavia palveluita muun muassa yhtiöoikeuteen ja talouslaskentaan liittyen.

Veroparatiisi vai -manala ?

Salo myös muistuttaa, että Hollannin verokanta on 25 prosenttia ja Belgian 34 prosenttia. Suomessa yhteisöverokanta on nyt alempi, eli 20 prosenttia.

Finnwatchin raportti ei syytä Fortumia aggressiivisesta verosuunnittelusta, mutta silti näkee sen tavanomaista laajemmassa veroraportoinnissa puutteita. Muun muassa tarkkaa konsernirakennetta ei järjestön mukaan saa selville tilinpäätöksestä tai kestävän kehityksen raportista.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvää

– Meillä on toki kaksi varsinaista veroparatiisiyhtiötä Guernseyllä ja Cayman-saarilla, Fortumin verojohtaja Salo myöntää.

Fortum on jo aiemmin kertonut, että sillä on vakuutusbisneksestään tunnetulla Guernseyllä oma vakuutusyhtiö, joka vakuuttaa Fortumin liiketoimintariskiä ja omaisuutta. Cayman-saarilla Fortum on puolestaan sitoutunut rahastoon, joka investoi uusiin energiantuotantomuotoihin.

– Mutta niiden tuloksesta maksetaan vero Suomeen, Salo puolustaa.

Lue seuraavaksi