1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Risikon vastikkeellinen sosiaalituki epäilyttää hallituskumppaneita

Vihreissä ja vasemmistoliitossa epäillään, että kokoomusministerin ajama vastikkeellinen sosiaaliturva ajaisi tuensaajia matalapalkkatöihin, joilla ei tule toimeen.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi Facebook-kirjoituksessaan, ettei osallistava sosiaaliturva voi tarkoittaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) hellimää ajatusta taloudellisesti kannattamattomasta työstä sosiaaliturvalla. Tällaisia päätöksiä ei hallituksella Niinistön mukaan ole. Hänen mukaansa osallistava sosiaaliturva voisi tarkoittaa esimerkiksi osatyökykyisten parempaa työllistämistä.

Ylen tiistaina julkistamassa arvokyselyssä suomalaisten enemmistö piti sosiaaliturvaa passivoivana. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan passivoitumista estäisi sosiaalitukien muuttaminen osittain vastikkeellisiksi. Osallistavaa sosiaaliturvaa ryhtyy valmistelemaan työryhmä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie epäilee, että sosiaaliturvan väitettyä passivoivaa vaikutusta yritetään käyttää verukkeena työelämän muutoksille.

– Halutaan synnyttää matalapalkka-aloja, joissa palkka olisi niin heikko, ettei sillä tule toimeen. Osa palkasta siirtyisi silloin yhteiskunnan maksettavaksi toimeentulotukena.

Ville Niinistön mukaan ei ole sosiaaliturvan varaan joutuneiden vika, jos järjestelmä passivoi.

– Raipat ja pakkotyö eivät toimi, jos ihmisen syrjäytymisen syy on järjestelmässä.

Niinistö ihmettelee, miksi epäilyjä sosiaaliturvan väärinkäytöksistä nousee samaan aikaan, kun työttömyys on taantuman takia lisääntynyt.

– Eikö juuri nyt, jos koskaan, työttömyys kohtaa monia ihmisiä heistä itsestään riippumattomista syistä?

Uusia temppuja on vähän

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov ei usko, että kaikkien tuensaajien velvoittaminen kouluun tai työhön tulee kyseeseen, kun yhteiskunnalla ei ole, mitä tarjota.

Hän kannattaa pienipalkkaisten, vähän koulunkäyntiä vaativien töiden lisäämistä esimerkiksi vanhusten hoitoon.

– Ei niin, että kaikki hakeutuvat joihinkin firmohin pyyhkimään pöytiä.

Filatovin mukaan suuri osa tuista on jo vastikkeellisempia kuin luullaan. Esimerkiksi työttömän ammattisuoja kestää kolme kuukautta, minkä jälkeen muukin kuin oman alan työ pitäisi ottaa vastaan. Toimeentulo ei tosin saa jäädä työttömyysturvaa alhaisemmaksi.

Kun Filatov oli työministerinä, oppositiossa ollut kokoomus halusi painokkaasti eroon "tempputyöllistämisestä" eli kurssituksesta ja julkisen sektorin tuetuista töistä. Filatovin mukaan temput eivät ole juuri muuttuneet, mutta eri nimellä ne kelpaavat.