Kuntauudistus kuumentaa tunteita kokoomuksessa

Hermoja kiristää se, että kuntaliitosten takkuillessa hallituksen otteet ovat koventuneet. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo yrittää rauhoitella tunnelmia.

politiikka
Sote-työryhmää vetävä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.
Sote-työryhmää vetävä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.Yle

Kokoomus on ollut kuskin paikalla hallituksen suurkuntauudistuksessa. Kun eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsas vuosi, vauhti on alkanut hirvittää myös kokoomuksessa.

Hermoja kiristää se, että kuntaliitosten takkuillessa hallituksen otteet ovat koventuneet. Nyt hallitus valmistelee kokoomuslaisen kuntaministerin Henna Virkkusen johdolla lakiesitystä, joka uhkaa maakuntakeskusten kehyskuntia pakkoliitoksilla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo yrittää rauhoitella tunnelmia.

- Meillä on voimakkaita kantoja varmasti puolesta ja vastaan. Olen ymmärtänyt niin, että tavallaan pelko pakkoliitosten osalta on paljon suurempi kuin se, mitä hallitus tällä hetkellä kaavailee.

Pakko on pahin peikko myös Tampereen seudulla.

- Kyllähän se varmasti suuri huoli on pakko. Se on se suuri kysymys. Aika moni meidän eduskuntaryhmästä miettii myös, että paikallisella tasolla pitää pystyä ratkaisemaan, miten parhaiten palvelut järjestetään ja sillä alueellisella tasolla, huomauttaa kansanedustaja Harri Jaskari.

Kaupunkiseuduilla pakkoliitosten uhka on kuitenkin ilmassa, jos vapaaehtoisia kuntaliitoksia ei synny.

- Minulla on tällä hetkellä käsitys, että lakiluonnos tulee olemaan sen kaltainen, että toimivallan lisäys - jota pakoksikin kutsutaan - on hyvin monen ehdon takana ja aika pitkän polun päässä. Siihen nähden tämä keskustelu on ehkä vähän turhan mustavalkoista. Mutta odotetaan rauhassa, katsotaan millainen lakiluonnos tulee ja käydään sen pohjalta sitten kunnon keskustelu, Orpo toteaa.

Omalla kotikentällään turkulainen Orpo nojaa vapaaehtoisuuteen.

Hyväksyttekö, että esimerkiksi Turun seudulla naapurikuntia pakkoliitetään Turkuun?

- No en. Kyllä minä lähden siitä ja lähdetään tällä seudulla, että omaehtoinen selvittäminen ja sitä kautta parhaan ratkaisun tämän seudun lähtökohdista on se tie, mitä pitää kulkea, Orpo tähdentää.