1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Spekulaatiot Keski-Afrikan Djotodian erosta kiihtyvät

Keski-Afrikan talousyhteisön on määrä kokoustaa torstaina Keski-Afrikan tasavallan turvallisuustilanteen vuoksi.

Spekulaatiot Keski-Afrikan tasavallan presidentin Michel Djotodian erosta ovat kiihtyneet.

Uutistoimistotietojen mukaan Djotodian uskotaan kohtaavan torstaina voimakasta painostusta tehtävästään eroamiseen, sillä hän ei ole kyennyt rauhoittamaan maassa riehuvia eri uskontokuntien välisiä väkivaltaisuuksia. Taisteluissa on kuollut kuukauden aikana yli tuhat ihmistä.

Djotodian on tarkoitus tavata torstaina Tšadissa Keski-Afrikan talousyhteisön (CEEAC) edustajia. Kymmenjäsenisen kokouksen on kutsunut koolle Tšadin presidentti Idriss Deby Itno. Uutiskanava Al Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Djotodia olisi jo matkustanut Tšadiin.

Eri medioiden mukaan muun muassa Ranska haluaisi Djotodian väistyvän tehtävästään. Ranskan ulkoministerin Lauren Fabiuksen kerrotaan kommentoineen ranskalaislehti Le Parisienille, että Keski-Afrikan valtioiden odotetaan tekevän torstaisessa kokouksessaan päätöksiä Djotodian suhteen.

CEEAC:n pääsihteerin Allami Ahmatin mukaan hallintomuutokset eivät kuitenkaan olisi kokouksen tarkoituksena.

- Huipputapaaminen on kutsuttu koolle heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi, Ahmat kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Myös Djotodian tiedottaja on kiistänyt väitteen, jonka mukaan presidentti yritettäisiin painostaa jättämään tehtävänsä.

Pääosin islamilaisista koostuva Seleka-liittouma kaappasi Keski-Afrikan tasavallassa vallan maaliskuussa ja nosti valtaan presidentti Michel Djotodian. Djotodia on sittemmin hajottanut Selekan, mutta osa siitä on jatkanut toimintaansa.