Asiantuntija: Venäläiset matkustavat entistä enemmän Viroon Suomen sijaan

Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin projektipäällikön mukaan venäläismatkailun kasvuvauhti on hiipunut Suomessa viime vuosina. Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä.

Aamu-tv
Junia ja ihmisiä Helsingin rautatieasemalla.
Uutisotsikot ovat jälleen kertoneet venäläismatkailijoiden ryntäyksestä Suomeen. Itämatkailun kasvu on kuitenkin hiipunut viime vuosina ja etenkin Viro on haastanut Suomen kisassa venäläismatkailijoista. Naapurisuhteista keskustelivat Aamu-tv:ssä projektipäällikkö Taneli Dobrowolski ja strategi Kati Saari.

Venäläismatkailun kasvuvauhti Suomeen on hiipunut viime vuosina. Tutkimus- ja analysointikeskus TAKista arvioidaan, että venäläismatkailu kasvoi Suomessa vuonna 2013 yhdeksän prosenttia, kun vastaavasti kahta vuotta aiemmin kasvuluku oli 30 prosenttia.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut projektipäällikkö Taneli Dobrowolski ei kuitenkaan pidä tilannetta hälyttävänä. Hänen mukaansa kasvun hidastumista selittää vaikea taloustilanne.

– Vuonna 2009 venäläisten matkailu Suomeen pikkuisen väheni johtuen Venäjällä olleesta taantumasta. Seuraavina vuosina tapahtui tietynlainen korjausliike. Toinen syy liittyy Venäjän talouden nykytilanteeseen. Taloudellisesti epävarmoina aikoina ihmiset ehkä valitsevat matkakohteekseen jotain edullisempia kohteita, sanoo Dobrowolski.

Hänen mukaansa Suomen sijaan venäläiset matkustavat entistä enemmän Viroon. Yhtenä syynä voidaan Dobrowolskin mukaan pitää taantumaa, mutta myös liikenneyhteyksien parantuminen ja rajajonojen vähentyminen todennäköisesti vaikuttavat asiaan.