1. yle.fi
  2. Uutiset

Jukka Pojan ikäinen reggaebändi välttelee euroreggaeta

Lahtelainen Levitators on Suomi-reggaen pioneeri, jonka ensimmäisestä keikasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Noihin aikoihin reggaelevyjen löytäminen Suomesta oli todella vaikeaa. Alusta asti halusimme kuulostaa oikealta reggaebändiltä, ei miltään europopreggaelta, sanoo kitaristi-laulaja Jussi Tirronen.

kulttuuri
Pellolla
Janita Laakkonen

Levitators sai alkunsa, kun kolme lahtelaista lukiolaista innostui reggaesta 1970- ja 80-lukujen taitteessa ja päätti perustaa bändin.

Tänä vuonna Suomen pitkäikäisin reggaebändi on valmis palaamaan keikkalavoille paremmassa vedossa kuin koskaan. The Levitators on siis yhtä vanha, kuin reggaen tämänhetkinen suuri nimi Jukka Poika.

Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa reaggaeta ei vielä tunnettu, reggaen eri alalajeista puhumattakaan. Levitators syntyikin reggaen tunnetuimpien esikuvien mallin mukaan.

– Noihin aikoihin reggaelevyjen löytäminen ja saaminen Suomesta oli todella vaikeaa. Bob Marley oli tietysti se suurin nimi ja siitä lähdettiin. Meillä oli alusta pitäen vahva näkemys siitä, että haluamme kuulostaa oikealta reggaebändiltä, eikä miltään europopreggaelta, muistelee kitaristi-laulaja Jussi Tirronen.

Levitatorsin ensimmäinen keikka soitettiin vuonna 1984, edesmenneessä lahtelaisessa Nuutti-discossa, englantilaisen Oshaman lämmittelybändinä.

Kolmeen vuosikymmeneen mahtuu paljon mielenkiintoisia projekteja, mutta moni muistaa Levitatorsin yhteistyöstä edesmenneen Suomiraggaen kummisedän Tero Kasken kanssa.

Mieleenpainuvia ovat olleet myös yhteiset keikat sellaisten legendojen kuin Jimmy Cliffin ja Linton Kwesi Johnson kanssa sekä luonnollisesti levyjulkaisut.

Uusi levy, uudet kujeet

Albumeja on syntynyt vuoden 1987 Take a Riden jälkeen useita, sillä Levitators on ollut mukana monissa projekteissa ja tehnyt myös taustoja muille artisteille.

Edellinen albumi, Old Dogs, julkaistiin vuonna 2005 ja uusin levy, Blue Skies, on odottamassa julkaisua.

– Edellisellä levyllämme oli pelkästään omia biisejä ja nyt ajattelimme sitten tehdä sellaisen levyn, jolla ei ole yhtään sellaista laulua, joka olisi alunperin tehty reggaena. Niinpä sinne päätyi muun muassa Elviksen Burning Love ja Dusty Springfieldin Son of a Preacher Man, jonka laulaa Päivi Lahti, kertoo Jussi Tirronen.

Meillä oli alusta pitäen vahva näkemys siitä, että haluamme kuulostaa oikealta reggaebändiltä, eikä miltään europop-reggaelta.

Jussi Tirronen

Levitators päätti Blue Skies -levyä tehdessä, että nyt tehdään levy, johon kaikki bändin jäsenet ovat tyytyväisiä, eikä kukaan sano jälkeenpäin, että tuon ja tuon olisi voinut ottaa uusiksi. Niinpä levyn tekeminen kestikin viitisen vuotta.

– Eihän siitä mitään olisi tullut, ellei meillä olisi omaa studiota. Onneksemme basistillamme Esalla on treenikämppä, jossa on hyvät äänityslaitteet, joten saatoimme hioa tätä levyä viimeiseen asti.

Blue Skies tullaan julkaisemaan lähitulevaisuudessa, mutta ovatko levy-yhtiöt kiinnostuneita Levitatorsista?

– Suuret levy-yhtiöt ovat nykyään niin tarkkoja taloudellisesta tuloksesta, että enpä usko. Voi olla, että julkaisemme tämän omakustanteena.

Lue seuraavaksi