Murtomiesten "ammattiylpeys" on kadonnut

Asuntomurtoja tehtiin Helsingissä viime vuonna runsaat 330, yli 50 enemmän kuin edellisvuonna. Hienostunut tiirikointi on historiaa, nyt mennään sisälle karmit ryskyen.

murto
Lukko.
Derrick Frilund / Yle

Murtovarkaat iskivät Helsingissä viime vuonna entistä useammin. Asuntomurtoja tehtiin runsaat 330, yli 50 enemmän kuin edellisvuonna.

Runsas puolet murroista on poliisin mukaan suomalaisten tekemiä, mutta kasvua aiheuttavat etenkin ulkomaalaiset rikollisryhmät.

- On hiukan sattuman varaista kuinka paljon ulkomaalaistaustaisia tekijöitä tulee Suomeen, Kari Niinimäki Helsingin poliisista sanoo.

Yksi ryhmä ehtii paljon

Viime vuonna jäi poliisin haaviin Helsingissä neljä ulkomaalaista murtokoplaa joiden jäljiltä oli 50 murtoa. Lisäksi yksi 30 murtoa tehnyt porukka on tutkinnan alla.

Rikokset ovat hyvin ammattimaisia. Niinimäen mukaan murtautujen "ammattiylpeys" on kadonnut ja sisälle mennään ronskisti paikkoja rikkomalla. Hienostunut tiirikointi on historiaa.

Pitkäkyntisiltä voi suojautua

Murtautuja selvittää aina onko asunnossa ketään. Jos on pitkään poissa kotoa, kannattaa tuttavan kerätä posti pois näkyvistä.

- Myös valoja on hyvä jättää sopiviin paikkoihin ja ovi on aina laitettava takalukkoon, Niinimäki opastaa.

Jos tästä huolimatta kotiin murtaudutaan, on poliisille soitettava heti.

- Asunnossa ei saa liikkua, eikä varsinkaan siivota ennen poliisin tutkimuksia, Niinimäki opastaa.