1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Entisen NBA-tähden koripallodiplomatia Pohjois-Koreassa poiki anteeksipyynnön – ”Olin juopotellut”

Dennis Rodman antoi CNN-televisiokanavan haastattelussa aiemmin tällä viikolla ymmärtää, että Pohjois-Korean vangitsema yhdysvaltalais-korealainen lähestyssaarnaaja Kenneth Bae olisi itse syypää vangitsemiseensa. Bae tuomittiin Pohjois-Koreassa 15 vuoden pakkotyöhön viime toukokuussa hänen oltuaan Pohjois-Koreassa matkalla.

Koripalloilija Dennis Rodman, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (2. vas.) ja hänen vaimonsa Ri Sol-ju Pohjois-Korean ja entisten NBA-ammattilaisten välisen koripallo-ottelun aikana Pjongjangissa keskiviikkona 8. tammikuuta.
Yhdysvaltalaisen 90-luvun koripallotähden Dennis Rodmanin veljeily Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa herättää hämmennystä maailmalla. Rodman järjesti eilen Pjongjangissa Kim Jong-unin syntymäpäivän kunniaksi näytösottelun, jossa entisistä NBA-tähdistä koostunut joukkue pelasi Pohjois-Korean joukkuetta vastaan. Pohjois-Korean tuntija Jouni Hokkanen yrittää ymmärtää Rodmanin tempausta.

Entinen ammattilaiskoripalloilija Dennis Rodman on pahoitellut Pohjois-Koreassa antamiaan kommentteja Pohjois-Korean vangitsemasta yhdysvaltalais-korealaisesta lähetyssaarnaajasta Kenneth Baesta. Rodman antoi lausunnon, jossa pyysi anteeksi muun muassa Baen perheeltä. Rodman sanoi tuottaneensa häpeää monelle ihmiselle.

– Olen todella pahoillani. Minun olisi pitänyt ymmärtää tässä vaiheessa olla antamatta poliittisia lausuntoja, Rodman muotoili.

"Unelmani koripallodiplomatiasta oli luhistumassa"

Kymmenkunta koripalloilijaa, joukossa entisiä NBA-tähtiä, Pohjois-Koreaan ystävyysotteluun vienyt Rodman sanoi kantavansa teoistaan täyden vastuun ja luonnehti päivän olleen hyvin stressaava.

– Unelmani koripallodiplomatiasta oli luhistumassa. Olin juopotellut. Se ei oikeuta mitään, mutta haastatteluhetkellä olin poissa tolaltani, Dennis Rodman sanoi.

CNN:n toimittaja kysyi aiemmin viikolla haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), aikooko Rodman vierailunsa aikana käyttää tilaisuuden hyväkseen ja jotenkin edesauttaa Baen tilannetta. Kysymykset hurjistuttivat Rodmanin raivon valtaan. Ärräpäitä vilisseen vastauksensa aikana hän käski toimittajaa miettimään, mitä Bae teki Pohjois-Koreassa.

Mahtailevasta imagostaan tunnettu Rodman pauhasi sikari kädessään, mustissa aurinkolaseissaan, että koripalloilijat ovat matkustaneet eroon perheistään auttamaan Pohjois-Koreaa. Aggressiivisesta pelityylistään tunnettu Rodman laantui lopulta sen verran, että sai sanotuksi CNN.n haastattelussa, että heidän matkansa tavoitteena on avata ovia Pohjois-Koreaan.

Rodmanin syntymäpäivälahja Kimille

Keskiviikkona pelattu koripallo-ottelu oli Rodmanin syntymäpäivälahja Pohjois-Korean itsevaltaiselle johtajalle Kim Jong-unille. Rodman on luonnehtinut Kimiä hyväksi ystäväkseen ja on matkustanut Pohjois-Koreaan muutamia kertoja jo aiemminkin.

Koripallotähtien visiitti on nostattanut Yhdysvalloissa arvostelua, Kimin julman itsevaltaisista otteista kun saatiin muistutus vain muutama viikko sitten, kun hän teloitutti tätinsä miehen.

Näytösottelun aluksi Rodman lauloi Kimille onnittelulaulun Happy Birthday to You.  Hän myös kehui Kim Jong-unia upeaksi johtajaksi ja kiitti luojaa siitä, että hänen kansansa rakastaa johtajaansa.

Kim seurasi näytösottelua kunniapaikalta Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Pohjois-Korean joukkue voitti yhdysvaltalaiset ensimmäisellä puoliskolla 47 – 39. Toisen puoliskon ajaksi joukkueet sekoitettiin. Rodman pelasi vain ottelun alkupuoliskon ja seurasi loput ottelusta katsomosta Kimin vieressä.

Yhdysvaltalaistähtien kiusalliset matkat

Virallinen Yhdysvallat ei ole Rodmanin väitetystä koripallodiplomatiasta mielissään. Päinvastoin. Esimerkiksi Valkoinen talo on etäännyttänyt itsensä tempusta luonnehtimalla matkaa täysin yksityiseksi. Myös ammattilaiskoripalloliiga NBA on sanonut, ettei sillä ole mitään tekemistä asian kanssa.

Diktaattorien luona vierailevat yhdysvaltalaisjulkkikset aiheuttavat aika ajoin päänvaivaa Washingtonissa. Pop-tähti Mariah Carey lauloi viime kuussa Angolan korruptiosta arvostellun presidentin, José Eduardo dos Santosin juhlissa. Careyn kerrotaan netonneen keikasta miljoona dollaria. 

Vielä isomman tilin teki Kanye West, joka sai kolme miljoonaa esiinnyttyään Kazakstanin itsevaltaisen presidentin Nurzultan Nazarbajevin lapsenlapsen häissä viime syksynä. Rodmanin mahdollisesti Pohjois-Koreasta saamista palkkioista ei ole tietoa.