1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Upottaako Kristina Cruises Kotkan maineen merikaupunkina?

Kristina Cruises -varustamo ilmoitti eilen myyneensä aluksensa ja irtisanovansa koko merihenkilöstönsä. Merikaupungin maineen pelastajaksi toivotaan mm. Kantasatamaan vireillä olevaa outlet-keskusta.

Kristina Cruises myi ainoan suomalaisen risteilyaluksen ulkomaille viitisen vuotta sitten. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Uutinen Kristina Cruises -varustamon toiminnan lopettamisesta on ikävä perinteisenä merenkulkukaupunkina tunnetulle Kotkalle.

– Yhtiön laivat ovat olleet osa kotkalaista identiteettiä. Ensin ne olivat Kantasatamassa ja myöhemmin on seurattu, kuinka ne seilaavat maailman merillä. Kotkalaiset ovat olleet ylpeitä laivoistaan maailmalla, sanoo Kotkan kaupungin kehitysjohtaja Terhi Lindholm.

Kristina Cruises ilmoitti eilen myyneensä Kristina Katarina -aluksensa ja irtisanovansa koko merihenkilöstönsä eli 147 työntekijää. Se ei ole ainoa hankaluuksiin joutunut varustamo, sillä varustamoliiketoiminta on vaikeuksissa ympäri maata.

– Varustamot elävät hankalia aikoja. Niihin vaikuttavat maailman taloustilanne ja muut konfliktit. Toimijat ovat pieniä ja maailman meret heiluttavat niitä, Lindholm sanoo.

Laivat ovat olleet osa kotkalaista identiteettiä. Ensin ne olivat Kantasatamassa ja myöhemmin on seurattu, kuinka ne seilaavat maailman merillä. Kotkalaiset ovat olleet ylpeitä laivoistaan maailmalla.

Terhi Lindholm

Myönteinen asia on se, että Kristina Cruises jatkaa toimintaansa järjestämällä risteilylomia muiden varustamojen aluksilla. Lindholm uskoo, ettei varustamotoiminnan loppuminen horjuta Kotkan mainetta merikaupunkina.

– Peli ei ole missään nimessä menetetty. Paljon asioita on kehittymässä. Kantasataman outlet-keskuksen myötä Kotkalla on paljon potentiaalia nousta kansainvälisen risteilyliikenteen satamaksi. Toisaalta se avaa mahdollisuuksia linjaliikenteelle Viron ja Pietarin suuntaan. Uskomme uusiin mahdollisuuksiin.