"Sotilaspoliisin työstä on hyötyä tulevaisuuteen"

Uudet alokkaat ovat aloittaneet varusmiespalveluksen eri puolella Suomea maanantaina. Karjalan Lennostossa Siilinjärven Rissalassa uusia varusmiehiä aloitti tammikuussa vajaa 140. Yle Savon viime kesänä jututtama alokas Arttu Afflekt jatkaa palvelustaan sotilaspoliisina. Myös armeijan jälkeiset suunnitelmat ovat jo selvillä.

sotilaspoliisi
Varusmiehiä.
Yle

Noin 12 300 uutta alokasta astui armeijan palvelukseen maanantaina eri puolella Suomea. Karjalan lennostoon uusia varusmiehiä tuli vajaa 140. Tukikohtakomppanian päällikkö Joni Pirisen mukaan tammikuun erä vaikuttaa hyvältä ja motivoituneelta.

Onneksi olin päävartiossa, ettei tarvinnut olla katsomassa toisten riemunpäivää.

Arttu Afflekt

- Maanpuolustustahtoa mitataan ensimmäisten viikkojen aikana, mutta kyllä väki on haastattelujen pohjalta innokasta. Toistaiseksi lääkärintarkastuksen jälkeen hyvin vähän ihmisiä on lähtenyt pois, Pirinen kertoo.

Viime kesänä alokkaana aloittanut kuopiolainen Arttu Afflekt jatkaa palvelustaan vielä maaliskuun loppuun, nyt sotilaspoliisina. Moni samassa saapumiserässä palvelukseen tullut palasi siviiliin joulun alla.

- Onneksi olin silloin päävartiossa, ettei tarvinnut olla katsomassa sitä toisten riemunpäivää. Totta kai se harmittaa, mutta jälkeenpäin ajateltuna tästä on enemmän hyötyä, Afflekt miettii.

Voimankäytön peruskurssilla aloitettiin

Sotilaspoliisin tehtäviin kuuluu esimerkiksi vartinoitityöt Karjalan Lennoston alueella. Sotilaspoliisit näkyvät ensimmäisenä päävartion portilla.

- Tässä hommassa seurataan esimerkiksi kulunvalvontaa. Katsotaan keitä alueelle menee ja pidetään silmällä yleistä järjestystä, Afflekt sanoo.

Afflekt pitää sotilaspoliisin koulutusta erittäin monipuolisena. Siinä pääsee hänen mukaansa käyttämään ja opettelemaan erilaisia taitoja.

- Koulutus alkoi voimankäytön peruskurssilla, jossa opeteltiin esimerkiksi käskyttämistä ja sitä, miten pystyy toimimaan vaarallisissa tehtävissä. Periaatteessa tehdään samoja juttuja kuin vartijat muutenkin tekevät. Sotilaspoliisin tehtävät tuntui mielenkiintoiselta, ja varmasti tästä on hyötyä myös tulevaisuutta ajatellen - varsinkin jos vartijana haluaisin työskennellä.

Maiharit vaihtuivat lenkkikenkiin

Uudet alokkaat pääsivät ensimmäisinä päivinä tutustumaan esimerkiksi rynnäkkökiväärin käyttöön. Jalassa varusmiehillä näkee perinteisten maihareiden sijaan sini-valkoisia lenkkikenkiä.

Monilla tulee muuten helposti niin sanottuja marssimurtumia, kun elämänrytmi muuttuu askellukseksi.

Joni Pirinen

- Lenkkikengät on parhaat jalkineet. Kun niitä pidetään 2–4 viikkoa, säästetään ihmisiä, sillä kengät ovat joustavammat. Monilla tulee muuten helposti niin sanottuja marssimurtumia kun elämänrytmi muuttuu askellukseksi, päällikkö Joni Pirinen sanoo.

Ensimmäisen viikon ohjelmaan varusmiehillä on kuulunut myös lääkärintarkastus, sotilaan käyttäytymisen opastusta ja sulkeisjärjestyksen harjoittelua. Karjalan Lennostossa aloitti viime kesänä palveluksen peräti kuusi naista. Tammikuun erässä mukana on vain yksi nainen, kuljetuskoulutuksessa.

Sotilaspoliisi Arttu Afflekt on kuitenkin parin kuukauden päästä pääsemässä jo takaisin siviiliin. Suunnitelmatkin hänellä on jo selvänä armeijan jälkeiselle elämälle.

- Lähden Ouluun opiskelemaan sähkötekniikkaa, toivottavasti voin tehdä sitä työtä sitten loppuelämän ajan. Kun maaliskuussa pääsen siviiliin, koitan saada töitä että saisi rahaa säästettyä opiskeluja varten. Nyt on enää 69 piikkiä aamukammassa. Ainakin ensimmäiset 120 päivää meni nopeasti, eiköhän nämä loputkin.

Karjalan Lennoston uusien alokkaiden sotilasvala järjestetään 13. helmikuuta.