Juhani Linnovaaran satumaiset kuvat

Tällä viikolla 80 vuotta täyttäneellä kuvataiteilija Juhani Linnovaaralla on mielestään satumainen ammatti. Porvoolaistaiteilija maalaa edelleen lähes päivittäin.

kuvataide
Juhani Linnovaara.
Juhani Linnovaara.Yle

Juhani Linnovaara tunnetaan tauluista, joissa seikkailevat hänen luomansa omaperäiset mielikuvitushahmot. Linnovaaran uusin näyttely avautuu Porvoossa perjantaina.

Teoksessa Kesäyö syvänsinisellä taivaalla näkyy ohut kuun sirppi. Tummanvihreällä nurmella, puiden katveessa nököttää kaksi sammakkomaista oliota, jotka tuijottavat katsojaa pistävästi. Niiden kaltaisista hahmoista värikkäiden taulujen Juhani Linnovaara muistetaan.

- Ne on elollisia olentoja, eläinten ja ihmisen välimuotoja, Linnovaara kertoo.

Edelleen ahkeran kuvataiteilijan kotiateljee on täynnä keskeneräisiä teoksia odottamassa uutta inspiraatiota.

- Sellainen kärsivällisyys. Mä luulen että se on kaikessa elämässä että on hyvä olla kärsivällinen.

Haaveet kuviksi

Vanhan Kappalaisentalon gallerian näyttelyssä Porvoossa on maalauksia jo yli 60 vuotta kestäneen uran ajalta. Teoksissa sekoittuvat eri aikakaudet ja tyylit valokuvamaisen pikkutarkoista asetelmista unenomaisiin mielikuvitusmaailmoihin.

Juhani Linnovaara on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoistamme. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali ja professorin arvonimi.

- Se että voi alitajunnan ajatuksia, haaveita, toiveita toteuttaa kuvan muotoon, niin onhan tämä satumainen, jos sanoo arkisesti, ammatti.

Taiteilijalle on ominaista valoisa elämänasenne.

- Tässä maailmassa on sekä hyvää että pahaa. Jos on jotain vastoinkäymisiä, niin täytyy vain luikerrella sinne positiivisuuden puolelle ja rakentaa sinne jonkinlainen merkki siitä, että elämä voittaa, hyvyys ja postitiivisuus.