1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lumen puute sulkee Itävallan hiihtokeskuksia

Ilman pakkasta rinteisiin ei saada nykyisillä välineillä lunta edes keinotekoisesti. Samaan aikaan allergikot pärskivät kukkimaan puhjenneiden pähkinäpuiden takia.

Ulkomaat
alppihiihtäjä ilmalennossa
Zauchenseessä on sen verran lunta, että alppihiihtäjä Fabienne Suter pystyi harjoittelemaan 9. tammikuuta 2014.Epa / Robert Jaeger

Poikkeuksellisen leuto talvi aiheuttaa Pohjoismaiden lisäksi ongelmia myös Keski-Euroopassa. Lumen puutteesta kärsii erityisesti talvimatkailu. Suojaavan lumipeitteen puuttuminen aiheuttaa hankaluuksia myös maataloudelle.

Itävallassa monet matalalla sijaitsevat hiihtokeskukset ovat joutuneet sulkemaan porttinsa lumipulan takia, kertoo yleisradioyhtiö ORF. Wienin ainoan alppihiihtokeskuksen Hohe Wandin hissi on seisonut useita vuorokausia, sillä lumi rinteessä ei riitä laskemiseen.

Lämpötila on monina päivinä noussut 15 asteeseen.

Keskuksen omistaja harkitsee muovimäen rakentamista lapsille ja nykyistä tehokkaampien lumitykkien hankkimista. Uusilla tykeillä lunta voidaan tuottaa myös lämpöasteissa. Perinteiset lumitykit vaativat muutamaa astetta pakkasta.

Itävallan perinteisissä suurissa hiihtokeskuksissa Tirolissa ja Kärntenissä laskettelu on yleensä mahdollista keinolumen ansiosta. Alle kahden kilometrin korkeudessa lumetus ei kuitenkaan kannata, sillä ilman lämpötila on monina päivinä noussut viiteentoista asteeseen. Monet perinteiset murtomaareitit ovat tästä syystä suljettuina.

Korkeat lämpötilat ovat myös häirinneet luonnon tavanomaista vuosikiertoa. Monin paikoin Itävaltaa esimerkiksi pähkinäpuut ovat alkaneet kukkia, mikä aiheuttaa jo ongelmia monille siitepölyallergisille. Leuto talvi edistää myös erilaisten tuhohyönteisten kuten mäntypistiäisten ja ytimennävertäjien lisääntymistä.

Maanomistajat toivovatkin nyt sään kylmenemistä ja muutaman sentin lumipeitettä. Itävallassa säätieteilijät arvelevat sään kylmenevän merkittävästi ensi viikonvaihteessa.

Lue seuraavaksi